Pembangkang gesa RUU Sumber Air Perak 2023 ditangguh

Razman Zakaria

KUALA LUMPUR: Pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak menegaskan supaya Rang Undang-Undang Sumber Air (RUUSA) 2023 ditangguhkan untuk penambahbaikan.

Advertisement

Ketua Pembangkang, Razman Zakaria berkata, pihaknya menyatakan pendirian untuk menangguhkan RUUSA 2023 atas beberapa penelitian.

“Bagi maksud memastikan akauntabiliti dan kesinambungan tadbir urus, pihak pembangkang menggesa pihak kerajaan untuk menetapkan keanggotaan lembaga sebagaimana yang terkandung dalam Seksyen 6 (1) RUUSA 2023 dengan memasukkan YAB Menteri Besar sebagai Pengerusi serta enam anggota pakar daripada agensi-agensi berkaitan seperti Pejabat Tanah dan Galian, Jabatan Pengairan dan Saliran, Jabatan Alam Sekitar, Jabatan Geosains dan Mineral dan lain-lain yang berkaitan,” ujarnya dalam kenyataan, hari ini.

Tambahnya, bagi maksud memastikan keterjaminan makanan, pihak pembangkang menggesa supaya dimasukkan peruntukan pengecualian kepada sektor pengairan untuk penanaman padi sebagaimana yang dilaksanakan Kedah dan Terengganu selaras dengan Akta Kawasan-Kawasan Pengairan 1953.

“Atas penelitian inilah pihak pembangkang menegaskan supaya RUUSA ini ditangguhkan untuk penambahbaikan,” ujarnya yang juga Adun Gubung Semanggol. – HARAKAHDAILY 27/9/2023