Jermaine Jenas mohon maaf kritik ‘kesat’ pengadil 

Jermaine Jenas telah menyemarakkan lagi isu penderaan atas talian terhadap golongan pengadil bola sepak di United Kingdom. (FOTO: Dailymail.co.uk)

LONDON: Pakar bola sepak, Jermaine Jenas telah meminta maaf kerana mengkritik pengadil Rob Jones, dengan mengatakan beliau telah ‘salah faham’.

Jenas menggunakan istilah kesat di platform media sosial  X terhadap Jones dengan mengatakan, ‘mereka (pengadil) semuanya merosakkan permainan kami’ selepas Jones menghadiahkan penalti kepada Arsenal dalam undian derbi London utara pada Ahad (24 Sept).

Advertisement

Susulan itu, Jenas, 40, yang merupakan bekas pemain tengah England itu telah dikritik oleh badan pengadil.

“Emosi saya menguasai diri saya dan saya memohon maaf kepada FA dan semua pegawai perlawanan,” tulis Jenas di X.

Bekas pemain Tottenham, Jenas merupakan sebahagian daripada kempen ‘Love Football, Protect the Game’ Persekutuan Bola Sepak sebelum permulaan musim 2023-24, lapor BBC.

Jenas juga menganjurkan dokumentari di saluran Channel 4 pada tahun 2021, menjejaki peningkatan penyalahgunaan dalam talian terhadap pemain kulit hitam dan beliau berbahas dengan troll dalam talian.

Dalam catatan pada petang Isnin (25 Sept), Jenas, yang menjadi hos bersama program The One Show, menambah: “Saya angkat tangan, saya silap semalam.

“Saya sepatutnya tahu, lebih daripada kebanyakan, tanggungjawab yang kita ada sebagai peminat, pemain dan pakar (bola sepak) dan kesan kata-kata kami dalam talian kerana ia adalah bidang yang saya ‘lantang’ (untuk memberikan pandangan).”

Terdahulu, Jones, 51, tidak mengenakan penalti apabila bola terkena lengan pemain pertahanan Tottenham, Cristian Romero, tetapi pembantu pengadil menasihatinya untuk melihat sekali lagi pada video monitor di tepi padang, sebelum membatalkan keputusan awalnya.

Terdahulu, Presiden Persatuan Pengadil, Paul Field berkata beliau ‘sangat kecewa’ dengan komen awal Jenas.

“Perkara sebegini yang membuatkan pengadil bekerja lebih sukar di peringkat akar umbi. Jenas mempunyai tanggungjawab terhadap permainan dan kami tidak sabar untuk melihat permohonan maaf dalam masa terdekat,” tegasnya.

Dalam respons kepada siaran media sosial asal Jenas, badan amal Ref Support UK berkata: “Ini adalah tweet yang memalukan dan anda (Jermaine Jenas) harus malu. Tweet anda menggalakkan penderaan dalam talian terhadap pengadil dan mempertimbangkan peranan anda di TV, majikan anda perlu teliti anda semula kedudukan anda,”

“Ingat (pengadil) Anthony Taylor dan keluarganya diserang di lapangan terbang kerana sikap seseorang seperti kamu.”

Dalam pada itu, Badan pengadil Professional Game Match Officials Limited (PGMOL) berkata, mereka akan kerap mengeluarkan audio dalam permainan pegawai di padang dan pasukan VAR musim ini dalam program TV yang dipanggil Match Officials: Mic’d Up, dihoskan oleh ketua pengadil PGMOL, Howard Webb.

Episod pertama disiarkan pada 5 Sept lalu apabila Webb disertai oleh bekas penyerang Liga Perdana, Michael Owen untuk membincangkan enam insiden kontroversi dari minggu pembukaan 2023-24.

Siasatan BBC awal tahun ini mendapati bahawa ratusan pengadil akar umbi bimbang  akan keselamatan mereka dan tidak berpuas hati dengan langkah semasa untuk menangani penderaan atas talian terhadap mereka berkait tugas mereka sebagai pengadil sukan popular itu.

Lebih 900 pengadil di England mengambil bahagian dalam soal selidik Radio 5 Live, dengan 293 mengatakan mereka telah didera secara fizikal oleh penonton, pemain, jurulatih atau pengurus, manakala ada yang menggambarkan mereka ditumbuk, ditanduk dan diludah. – HARAKAHDAILY 26/9/2023