ChatGPT OpenAI ‘lihat, dengar dan cakap’

WASHINGTON: ChatGPT OpenAI mendapat kemas kini utama yang akan membolehkan chatbot virus mengadakan perbualan suara dengan pengguna dan berinteraksi menggunakan imej, mendekatkannya kepada pembantu kecerdasan buatan (AI) yang popular seperti Siri Apple.

OpenAI dalam catatan blog pada Isnin (25 Sept) berkata, ciri suara kini ‘membuka pintu kepada banyak aplikasi kreatif dan berfokuskan kebolehaksesan’.

Advertisement

Perkhidmatan AI yang serupa seperti Siri, pembantu suara Google dan Alexa oleh Amazon.com disepadukan dengan peranti yang mereka jalankan dan sering digunakan untuk menetapkan penggera dan peringatan serta menyampaikan maklumat daripada internet, lapor Reuters.

Sejak penampilan sulungnya pada tahun lepas, ChatGPT telah diterima pakai oleh syarikat untuk pelbagai tugas daripada meringkaskan dokumen kepada menulis kod komputer, memulakan perlumbaan dalam kalangan syarikat Big Tech untuk melancarkan tawaran mereka sendiri berdasarkan AI generatif.

Ciri suara baharu ChatGPT juga boleh menceritakan kisah sebelum tidur, menyelesaikan perdebatan di meja makan dan bercakap input teks yang kuat daripada pengguna.

“Teknologi di belakangnya sedang digunakan oleh Spotify untuk podcaster platform untuk menterjemah kandungan mereka dalam bahasa yang berbeza,” ujar kenyataan OpenAI.

Tambah kenyataan itu, sengan sokongan imej, pengguna boleh mengambil gambar perkara di sekeliling mereka dan meminta chatbot untuk ‘menyelesaikan segala rutin dalam kehidupan sama ada mungkin masalah pemanggang anda tidak dapat dihidupkan, meneroka apa yang terdapat peti sejuk anda untuk merancang hidangan, atau menganalisis graf kompleks untuk data berkaitan kerja’.

Google Lens Alphabet kini menjadi pilihan popular dalam kalangan pengguna teknologi moden AI untuk mendapatkan maklumat tentang imej.

Ciri ChatGPT baharu akan dikeluarkan untuk pelanggan pelan ‘Plus dan Enterprise’  dalam tempoh dua minggu akan datang. – HARAKAHDAILY 26/9/2023