Kapten Arsenal tandatangani kontrak baharu sehingga 2028

Kehadiran Odegaard di Arsenal sangat diperlukan dan dialu-alukan pengurusan tertinggi kelab bola sepak itu. (FOTO: Skysports)

LONDON: Martin Odegaard telah menandatangani kontrak lima tahun baharu di Arsenal, mengekalkannya di kelab di utara London  itu sehingga 2028.

Pemain antarabangsa Norway itu dilaporkan menjadi pemain dengan bayaran tertinggi Arsenal selepas perbincangan kontrak, yang bermula pada Mei, mencapai keputusan yang berjaya untuk kedua-dua pihak.

Odegaard, yang menandatangani kontrak dengan Arsenal secara tetap dari Real Madrid pada 2021 dalam perjanjian €35 juta selepas pinjaman pertengahan musim yang berjaya dalam kempen 2020-21, telah menjaringkan 27 gol dan memberikan 15 bantuan dalam 112 penampilan dalam semua pertandingan untuk kelab utara London itu.

Advertisement

“Menandatangani kontrak baharu adalah keputusan yang sangat mudah bagi saya atas banyak sebab,” kata Odegaard dalam satu kenyataan rasmi di laman web kelab berkenaan.

“Terutamanya apa yang kami lakukan sekarang sebagai sebuah kelab adalah istimewa, dan saya mahu menjadi sebahagian daripadanya. 

Saya sangat teruja dengan apa yang akan datang ke sini. Saya telah menemui tempat di mana saya boleh benar-benar tenang dan menghubungi saya rumah,” tambahnya.

Tambah Odegaard: “Kisah saya agak berbeza mungkin, kerana saya berpindah ke kelab yang berbeza sejak saya berumur 16 tahun. Di Arsenal, sejak hari pertama, saya berasa hebat dan ini sudah pasti rumah saya sekarang.

“Saya hanya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua orang yang bekerja di kelab dan sudah tentu, penyokong kami yang hebat. Saya akan terus memberikan segala-galanya untuk membawa kejayaan kepada kelab ini pada tahun-tahun akan datang.”

Martin Odegaard (tengah) menandantangani kontrak baharu dengan Arsenal. (FOTO: Instagram Martin Odegaard)

Pengurus Arsenal, Mikel Arteta pula berkata: “Martin (Odegaard) menandatangani kontrak jangka panjang baharu adalah berita baik untuk semua orang yang berkaitan dengan Arsenal. 

“Dia adalah kapten kami dan orang yang sangat dihormati di kelab ini, yang merupakan contoh dan profesional yang hebat, membawa kualiti dan kematangan. Dalam semua yang dia lakukan. 

Di atas padang, seperti yang dilihat semua orang, Martin adalah pemain muda berkualiti tinggi yang secara konsisten menyumbang pada tahap yang begitu tinggi.

“Sebagai pengurus (Arsenal), bekerja dengan Martin secara peribadi dan pemain adalah satu kegembiraan yang mutlak, dan ia sangat menggembirakan kerana selepas mengalami beberapa kelab dalam kariernya, dia kini selesa dan benar-benar berasa seperti di rumah sendiri di Arsenal. Kami semua menantikannya meneruskan perjalanan kami bersama Martin pada tahun-tahun akan datang.”

Martin Odegaard kini mencipta rekod sebagai pemain termahal di kelab Arsenal. (FOTO: AFP)

Pemain berusia 24 tahun itu merupakan pemain Arsenal terbaharu menandatangani kontrak baharu dengan naib juara Liga Perdana musim lalu.

Selain Odegaard, lima lagi pemain terdiri daripada William Saliba, Bukayo Saka, Aaron Ramsdale dan Gabriel Martinelli baru-baru ini telah bersetuju dengan perjanjian jangka panjang untuk kekal bersama The Gunners itu.

Pengarah sukan Arsenal, Edu berkata: “Untuk bersetuju dan melengkapkan kontrak baharu dengan Martin adalah berita yang sangat baik untuk kami semua. 

“Dia adalah kapten kami, pemain antarabangsa yang berpengalaman dan pemain yang memberikan kami kualiti dan kegembiraan setiap kali dia bermain untuk kami.

“Martin masih baru berusia 24 tahun, jadi masih banyak lagi yang akan datang daripadanya, dan kami gembira kerana kami akan bersama pada tahun-tahun akan datang.

“Matlamat kami adalah untuk mengekalkan pemain terbaik kami, dan dengan Martin kini turut disertakan, kami gembira dapat menyelesaikan kontrak jangka panjang baharu dengan beberapa pemain muda terpenting kami dalam beberapa bulan kebelakangan ini.” – HARAKAHDAILY 22/9/2023