PAS sambut baik rundingan tamatkan konflik di Yaman

Dr Muhammad Khalil Abdul Hadi

KUALA LUMPUR: PAS menyambut baik perkembangan positif mengenai proses rundingan damai untuk menamatkan konflik di Yaman yang telah berlangsung hampir sembilan tahun yang diadakan di Riyadh, Arab Saudi antara Kumpulan Houthi dengan Menteri Pertahanan Arab Saudi Putera Khalid Bin Salman Al Saud.

Advertisement

Pengerusi Lajnah Hal Ehwal Antarabangsa dan Hubungan Luar PAS Pusat, Dr. Muhammad Khalil Abdul Hadi berkata, perkembangan positif proses rundingan damai antara kedua-dua belah pihak dilihat bakal membantu Yaman terutama rakyatnya untuk bangkit kembali membina kehidupan mereka.

Di samping itu, ujar beliau, rundingan itu dapat memulihkan kembali negara itu terutamanya dari sudut ekonomi, politik, sosial dan keselamatan.

Tambahnya, ia juga dilihat mampu menjadi pemangkin untuk mengembalikan kestabilan geopolitik di Timur Tengah yang acapkali dilanda kegawatan berikutan krisis dan sengketa yang berlaku.

“Semoga perkembangan positif rundingan damai ini akan menjadi titik tolak kepada kestabilan dan keamanan yang berpanjangan dan berkekalan di Timur Tengah,” ujarnya dalam kenyataan, hari ini.

Sehubungan itu, beliau mengucapkan setinggi-tinggi di atas perkembangan positif rundingan damai untuk menamatkan konflik di Yaman khususnya buat Kerajaan Arab Saudi yang tidak jemu-jemu mencari solusi dan ikhtiar dalam usahanya agar kesejahteraan, kestabilan dan keamanan muncul kembali di negara tersebut. – HARAKAHDAILY 20/4/2023