12 Muslim Amerika saman Jabatan Kehakiman 

Datuk Bandar Prospeck Park, New Jersey, Amerika Syarikat, Mohamed Khairullah. (FOTO: NBC News)

WASHINGTON: Sekumpulan 12 orang Muslim Amerika, termasuk Datuk Bandar New Jersey yang lama, menyaman Jabatan Kehakiman dalam usaha untuk menamatkan penggunaan senarai pantau FBI rahsia yang mereka sifatkan sebagai ‘daftar Muslim de facto’.

Saman itu, yang difailkan di Mahkamah Daerah AS di Massachusetts pada Isnin (18 Sept), waktu tempatan, mengatakan bahawa dengan meletakkan individu pada Set Data Saringan Pengganas, kerajaan persekutuan telah ‘menghukum’  plaintif  sebagai ‘kewarganegaraan kelas kedua seumur hidup’.

Advertisement

Tuntutan plantif berkata, perkara itu telah ‘menetapkan mereka sebagai layak untuk kekal disyaki  dan mengenakan akibat yang besar yang mengubah hampir setiap aspek kehidupan’ mereka, lapor Anadolu Agency.

Ia menegaskan bahawa plaintif telah mengalami kemudaratan, termasuk penghinaan awam, pengawasan, gangguan semasa perjalanan, penafian pekerjaan dan ‘diasingkan secara berkesan dari Amerika Syarikat’  dan mengatakan senarai itu sendiri adalah ‘pendaftaran Muslim de facto’ dengan lebih 98 peratus daripada individu yang dikenal pasti secara terbuka adalah Muslim.

Saman itu seterusnya menegaskan bahawa walaupun selepas seseorang individu dikeluarkan daripada senarai, mereka mengalami kesan aib yang memudaratkan seumur hidup.

“Stigma dan kemudaratan peletakan penyenaraian pantau kekal seumur hidup, walaupun defendan akhirnya memutuskan bahawa seseorang individu itu tidak memenuhi piawaian yang samar-samar, merangkumi semua untuk penempatan dan memilih untuk mengeluarkan individu daripada senarai pantauan,” ujar tuntutan berkenaan.

Sehubungan itu, saman tersebut menamakan Peguam Negara, Merrick Garland; Pengarah FBI Christopher Wray; Pengarah Perkhidmatan Rahsia AS, Kimberly Cheatle; Penolong Peguam Negara bagi Bahagian Keselamatan Negara, Matthew Olsen; Pengarah Perisikan Kebangsaan,  Avril Haines dan lain-lain sebagai defendan bersama.

Bercakap kepada pemberita di ibu pejabat kumpulan advokasi Council on American-Islamic Relations (CAIR), Washington, DC, peguam kakitangan, Hannah Mullen berkata plaintif ‘telah dimasukkan ke dalam senarai pantau kerana piawaian untuk kemasukan senarai pantau adalah setem getah yang samar-samar, dan dalam praktiknya digunakan untuk menyasar dan mendiskriminasi orang Islam’.

“Lebih 98% nama pada bahagian senarai pantau yang dibocorkan pada 2019 dikenal pasti beragama Islam. Itu tidak berlaku secara tidak sengaja,”  katanya.

“Kerajaan persekutuan menganggap hakikat sebagai Muslim adalah mencurigakan dan meletakkan orang dalam senarai pemerhatian hasil daripada identiti Muslim mereka, kepercayaan agama Islam, amalan agama Islam, perjalanan ke negara majoriti Islam dan faktor diskriminasi lain. 

Tiada pelanggan kami pernah didakwa atau disabitkan dengan jenayah berkaitan keganasan,” tambahnya.

“Baki nama dalam senarai itu, kira-kira 1% hingga 2%, terdiri daripada orang yang disabitkan dengan serangan pengganas, termasuk pengeboman sarin 1995 di Tokyo, revolusioner Colombia yang dipenjarakan, dan pengebom Tentera Republik Ireland,” dedah CAIR.

Plaintif kes tersebut termasuklah Datuk Bandar Prospeck Park, New Jersey sejak 2005, Mohamed Khairullah, yang tidak dijemput menyertai sambutan Aidilfitri Rumah Putih pada saat-saat pada akhir Mei lalu; Michael Migliore, seorang Muslim Amerika yang menetap di Arab Saudi; Nidal El-Takach yang merupakan seorang penduduk Michigan, dan sembilan yang lain.

Bercakap kepada pemberita di New Jersey, Khairullah berkata beliau tidak dimaklumkan secara rasmi kenapa namanya berada dalam senarai yang dibocorkan, atau secara pasti diberitahu bahawa beliau telah dialih keluar, dan berkata bahawa ‘fakta bahawa kami ditolak akses ke Rumah Putih menunjukkan bahawa senarai pantau ini mempunyai kesan aib’.

“Ia melanggar hak perlembagaan saya sebagai rakyat Amerika Syarikat untuk proses yang sewajarnya, kerana ada orang di luar sana yang menganggap saya seorang yang jahat.

“Ini disebabkan oleh kerajaan AS. Kerajaan AS perlu membersihkan nama saya dan nama orang lain yang diganggu dan diugut,” katanya. – HARAKAHDAILY 19/9/2023