Pasaran Asia bermula perlahan hari ini

TOKYO: Saham Asia bermula dengan berhati-hati pada hari ini Isnin (18 Sept) dalam seminggu yang penuh dengan mesyuarat bank pusat yang merangkumi Rizab Persekutuan dan Bank of Japan, yang akan diteliti dengan teliti untuk prospek kadar faedah global.

Kedua-dua niaga hadapan S&P 500 dan niaga hadapan Nasdaq meningkat 0.2 peratus di Asia awal.

Indeks meluas MSCI bagi saham Asia Pasifik di luar Jepun susut 0.1 peratus selepas memperoleh 1.2 peratus minggu lepas. Nikkei Jepun ditutup untuk bercuti.

Advertisement

Sentimen di Asia bertambah baik baru-baru ini selepas berita mengenai lebih banyak sokongan dasar daripada Beijing dan data China yang lebih baik daripada jangkaan ditambah kepada petanda kelembapan dalam ekonomi kedua terbesar dunia itu pasti menjadi yang paling teruk, lapor Reuters.

Bagaimanapun, tekanan dalam sektor hartanah berterusan, dengan kebimbangan ia merebak ke sistem kewangan. Firma amanah China yang bermasalah, Zhongrong International Trust Co berkata ia tidak dapat membuat pembayaran ke atas beberapa produk amanah tepat pada masanya.

Pada minggu ini, bank pusat global akan menjadi tumpuan utama, dengan lima daripada mereka menyelia 10 mata wang yang paling banyak didagangkan – termasuk A.S. Rizab Persekutuan – mengadakan mesyuarat penetapan kadar, serta sebilangan besar pasaran baru muncul juga.

Pasaran diberi harga sepenuhnya untuk jeda daripada Fed pada hari Rabu, jadi tumpuan akan diberikan pada unjuran ekonomi dan kadar yang dikemas kini, serta apa yang dikatakan Pengerusi, Jerome Powell tentang masa depan. Mereka melihat kira-kira 80 mata asas pemotongan tahun depan.

“Secara teori, mesyuarat FOMC sepatutnya menjadi urusan turun naik yang rendah, tetapi ia adalah risiko yang perlu diuruskan,” kata ketua penyelidikan di Pepperstone, Chris Weston.

“Kita sepatutnya melihat unjuran median untuk kadar dana fed 2023 kekal pada 5.6 peratus, menawarkan fleksibiliti bank untuk menaikkan semula pada November, sekiranya data membenarkannya,” ujarnya.

Weston menambah bahawa jika Fed menyemak semula unjuran kadar untuk 2024, itu akan menyaksikan pemotongan kadar dikenakan harga, menyebabkan minat diperbaharui di A.S. dolar dan tekanan ke bawah ke atas saham.

Pada hari Khamis, Bank of England dijangka meningkat untuk kali ke-15 dan mengambil kos pinjaman penanda aras kepada 5.5 peratus, manakala Riksbank Sweden dilihat meningkat sebanyak 25 mata asas kepada 4 peratus.

Bank of Japan adalah kunci risiko utama pada Jumaat. Pasaran mencari sebarang tanda bahawa BOJ boleh beralih daripada dasar ultra longgarnya lebih cepat daripada yang difikirkan sebelum ini, selepas komen terbaru oleh Gabenor Kazuo Ueda menghantar hasil yang lebih tinggi.

Pada Jumaat lalu, Wall Street berakhir lebih rendah apabila A.S. tindakan buruh industri membebankan saham kereta dan pembuat cip menurun berikutan kebimbangan mengenai permintaan pengguna yang lemah.

Hasil Perbendaharaan yang meningkat juga menekan Amazon dan syarikat pertumbuhan megacap lain.

Perbendaharaan Tunai tidak didagangkan di Asia dengan Tokyo ditutup. Hasil Perbendaharaan mengenepi lebih tinggi pada hari Jumaat, dengan dua tahun melebihi ambang 5 peratus, memandangkan harga niaga hadapan dalam kadar yang lebih tinggi untuk lebih lama menjelang mesyuarat dasar Fed minggu ini.

Dalam pasaran mata wang, Dolar Amerika masih berdiri kukuh menghampiri paras tertinggi enam bulannya pada 105.23 berbanding sekumpulan mata wang utama.

Euro pulih 0.1 peratus kepada $1.0068 pada awal dagangan Asia, selepas merosot ke paras terendah 3-1/2 bulan pada $1.0629 minggu lepas apabila Bank Pusat Eropah memberi isyarat kenaikan kadarnya mungkin berakhir.

Harga minyak lebih tinggi pada Isnin, selepas mencecah paras tertinggi 10 bulan pada Jumaat lepas, mengekalkan tekanan inflasi. 

Niaga hadapan minyak mentah Brent naik 0.1 peratus pada $94.01 setong dan A.S. Niaga hadapan minyak mentah West Texas Intermediate meningkat 0.2 peratus kepada AS$90.97; manakala harga emas mendatar pada $1,923.33 per auns. – HARAKAHDAILY 18/9/2023