Kerajaan tidak tegas isu pencabar enakmen jenayah syariah

Foto Jabatan Penerangan

KUALA LUMPUR: Ketua Whip PERIKATAN NASIONAL (PN), Datuk Seri Takiyuddin Hassan, mempersoalkan tindak balas kerajaan yang seolah-olah tidak mempedulikan kes mahkamah yang membabitkan cabaran terhadap enakmen jenayah syariah.

Ahli Parlimen Kota Bharu berkata, ini berikutan tindakan Nik Elin Zurina Nik Abdul Rashid mencabar Enakmen Kanun Jenayah Syariah (I) Kelantan 2019 dalam usaha mengisytiharkan 20 peruntukan kesalahan dalam enakmen itu, terbatal dan tidak sah.

Advertisement

“Saya ingin mendapat penjelasan, kenapa dalam hal ini Kerajaan Persekutuan seolah-olah lepas tangan, tidak mengendahkan kes mahkamah yang melibatkan bukan saja negeri Kelantan, tetapi semua enakmen jenayah syariah di Malaysia.

“Kerajaan tidak pun mengambil usaha untuk memasukkan, misalnya Majlis Kebangsaan Hal-Ehwal Islam (MKI), JAKIM (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia), JAWI (Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan) sebagai pencelah atau sekurang-kurangnya sebagai Sahabat Mahkamah (amicus curiae) atau ‘watching brief’ (peguam pemerhati).

“Saya mohon pencerahan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), mengapa perkara ini tidak diberi perhatian langsung, kononnya untuk menjaga kesejahteraan umat Islam negara ini,” katanya ketika sesi perbahasan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 di Dewan Rakyat, hari ini.

Sementara itu, Takiyuddin menggunakan istilah ‘politik pondan’ terhadap Kerajaan Pusat yang gagal memberi peruntukan kepada ahli parlimen pembangkang.

Menurutnya, kerajaan sepatutnya bersifat lebih terbuka untuk memberikan peruntukan yang sama kepada wakil rakyat PN.

“Kerajaan Pusat dan negeri yang dikuasai oleh Pakatan Harapan dan Barisan Nasional (PH-BN) masih lagi bermain tarik tali berdolak-dalik berhubung peruntukan kepada wakil-wakil rakyat yang mewakili PN.

“Jadilah dewasa, hentikanlah politik pondan yang tidak bermaruah. Hormatilah hak rakyat dan negeri yang sah secara terhormat dan jujur,” katanya. – HARAKAHDAILY 14/9/2023