Indonesia beli kapal penyelamat kapal selam UK RM468 juta

Kapal penyelamat kapal selam,, SRV-F Mk3 direka untuk operasi menyelamat hingga kedalaman melebihi 500 meter. (FOTO: DefenceHub)

JAKARTA: Kementerian pertahanan Indonesia  telah menandatangani perjanjian untuk membeli kapal penyelamat kapal selam dengan harga RM468 juta (AS$100 juta) daripada sebuah syarikat Britain, langkah terbaharu untuk memodenkan peralatan ketenteraan negara Asia Tenggara itu.

Kementerian itu dalam satu kenyataan pada Rabu (13 Sept) berkata, perjanjian antara syarikat yang dilantik sebagai rakan kongsi kementerian pertahanan, PT BTI Indo Tekno, pengeluar kapal Submarine Manufacturing & Products, dan Houlder ditandatangani pada Selasa (12 Sept) di luar ekspo pertahanan di London.

Keperluan untuk membeli kapal penyelamat kapal selam buatan UK dikenali sebagai SRV-F Mk3, antaranya susulan tragedi apabila salah satu daripada lima kapal selamnya yang tidak dilengakapi kapal penyelamat kapal selam, karam semasa latihan torpedo di Laut Bali pada  tahun 2021, membunuh 53 anak kapal di dalamnya.

Advertisement

“Ini adalah sebahagian daripada misi Menteri Pertahanan Prabowo Subianto untuk meningkatkan keupayaan tentera laut Indonesia,” kata kementerian pertahanan Indonesia dalam satu kenyataan.

“Ia adalah yang terbaharu dalam siri pembelian ketenteraan besar-besaran yang telah menimbulkan keresahan di Indonesia, antaranya 42 jet pejuang Dassault Rafale dengan harga AS$8.1 bilion, 12 dron baharu dari Turkish Aerospace bernilai AS$300 juta, dan 12 jet pejuang Mirage 2000-5 terpakai bernilai AS$800 juta,” ujar kenyataan itu lagi, lapor Reuters.

Presiden Joko Widodo pada Julai lalu memberi amaran kepada kabinetnya supaya mengekalkan bajet ‘sihat’ sambil menekankan perbelanjaan berlebihan oleh agensi keselamatan negara, termasuk kementerian pertahanan. 

Indonesia telah memperuntukkan 134.3 trilion rupiah (AS$8.74 bilion) tahun ini untuk sektor pertahanan – peruntukan terbesar dalam bajet negara itu.

Visual dari dekat model kapal penyelamat kapal selam, SRV-F Mk3 keluaran syarikat Britain, Submarine Manufacturing and Products. (FOTO: DefenceHub)

Sejak sedekad lalu, perbelanjaan pertahanan Indonesia per kapita dan sebagai peratusan keluaran dalam negara kasar adalah yang terendah dalam kalangan enam ekonomi pasaran sedang pesat membangun di Asia Tenggara, menurut data daripada badan pemikir Institut Penyelidikan Keamanan Antarabangsa Stockholm (SIPRI).

Sementara menurut navyrecognition, SRV-F Mk3 ialah kapal selam berawak berenang bebas yang direka untuk operasi menyelamat tidak bertali hingga kedalaman melebihi 500 meter. 

Dikendalikan oleh sepasukan tiga anak kapal, ia mempunyai ruang penyelamat yang boleh memuatkan sehingga 50 anak kapal selam setiap kali selaman.

Sambungan ke kapal selam yang tertekan dipermudah menggunakan laluan hubungan patuh NATO ANEP MNEP 85 / 85.1. 

Reka bentuk inovatif ini menampilkan pengedap lembut yang membolehkan sambungan pada sudut sehingga 45 darjah, meningkatkan fleksibiliti semasa misi menyelamat.

Pembelian SRV-F Mk3 bermatlamat meningkatkan keupayaan tentera laut Indonesia. (FOTO: Submarine Manufacturing & Products)

Ciri menonjol SRV-F Mk3 ialah keupayaannya untuk penggunaan udara dan kapal selam induk, menjadikannya mahir dalam bertindak balas pantas semasa kecemasan maritim merentasi kawasan operasi yang luas.

Apabila dilancarkan melalui udara dari atas kapal, SRV-F Mk3 tidak perlu kembali ke geladak, mengoptimumkan proses menyelamat dan memastikan seluruh kru kapal selam boleh dipindahkan dalam satu misi.

Sebagai tambahan kepada SRV-F Mk3, kapal induk yang disertakan akan dilengkapi dengan sistem termaju seperti mekanisme Pemindahan Di Bawah Tekanan dan Ruang Penyahmampatan khusus.

Ini memastikan bantuan perubatan segera untuk kapal selam yang diselamatkan. Reka bentuk kapal induk ini dikaitkan dengan Houlder, sebuah entiti reka bentuk bebas, dengan realisasi diselia oleh BTI Defence, rakan kongsi SMP di Indonesia. – HARAKAHDAILY  14/9/2023