Tambah TVET di pusat tahfiz

KUALA LUMPUR: Ir Ts Khairil Nizam Khirudin (PN-Jerantut) mencadangkan kerajaan menambah program Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) di pusat tahfiz.

Beliau yang juga Ketua Penerangan PAS Pusat, menawarkan Tahfiz TVET diwujudkan di Jerantut yang mempunyai 18 maahad tahfiz berdaftar dan diuruskan oleh ulama dan mudir yang keilmuan mereka amat dihormati.

Advertisement

Dalam Membangunkan Bakat Masa Hadapan, katanya Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (KSP RMK12) memberikan keutamaan kepada penjajaran semula pasaran buruh dan mempertingkatkan pembangunan bakat pada semua peringkat dan ini dapat dilihat melalui pemerkasaan ekosistem TVET.

“Jerantut amat bersetuju dengan dasar ini, khususnya dalam meningkatkan Kebolehpasaran golongan huffaz, OKU (Orang Kurang Upaya) dan pesalah juvana.

“Malah, TVET juga disebut di bawah penerangan strategi lain seperti menambah baik pendidikan Orang Asli, meningkatkan taraf hidup Isi rumah India berpendapatan rendah dan lain-lain,” katanya ketika sesi perbahasan KSP RMK12 di Dewan Rakyat, hari ini.

Khairil Nizam berkata, kadar kebolehpasaran graduan institusi pengajian tinggi (IPT) dan institusi TVET awam mencapai 90.2 peratus, melebihi sasaran 85 peratus.

“Apatah lagi industri pertumbuhan tinggi dan bernilai tinggi (HGHV) seperti nadir bumi akan menjadi salah satu agenda anjakan besar Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12,” katanya. – HARAKAHDAILY 13/9/2023.