Bentangkan formula noktahkan kemiskinan

Foto Jabatan Penerangan

KUALA LUMPUR: Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Hamzah Zainudin, mempersoalkan pengiraan formula kerajaan untuk menoktahkan kemiskinan tegar rakyat negara ini.

Ahli Parlimen Larut berkata, ini berdasarkan teori atau praktikal sekali pun jika diukur jurang pendapatan dan kadar penggangguran yang masih tinggi di negara ini.

Advertisement

“Saya tidak pasti bagaimana formula pengiraan kemiskinan tegar ini hendak dinoktahkan,” katanya ketika sesi perbahasan Kajian Separuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau sebagai pembahas pertama berkata, tiada mana-mana negara, termasuk negara maju mampu menoktahkan kemiskinan tegar.

“Apa yang mungkin boleh dilakukan ialah mengurangkan kadar kemiskinan, tetapi saya menghormati apa yang dibangkitkan oleh Yang Amat Berhormat Tambun (Perdana Menteri) dan juga keyakinan beliau dalam hal ini,” katanya.

Sehubungan itu, beliau mencadangkan formula tersebut yang mungkin hanya diketahui Menteri Ekonomi dikongsikan bersama rakyat dan dibentangkan dalam Dewan Rakyat. – HARAKAHDAILY 12/9/2023