Perkauman punca tiga kulit hitam ditembak mati

WASHINGTON: Pihak berkuasa polis percaya motif perkauman menjadi punca seorang lelaki bersenjata kulit putih menembak dan membunuh tiga orang kulit hitam di Jacksonville, Florida.

Ketuanya, Sheriff T K Waters, berkata lelaki terbabit yang berusia 21 tahun membeli senjatanya secara sah dan tidak mempunyai rekod jenayah, mengarang beberapa manifesto untuk media, ibu bapanya dan penguatkuasa undang-undang yang memperincikan kebenciannya terhadap orang kulit hitam.

Advertisement

Penembak, Ryan Christopher Palmer, 21, tinggal bersama ibu bapanya di pinggir bandar Jacksonville, turut mati akibat luka tembakan yang dilakukan sendiri.

“Tiada rekod jenayah, tiada apa-apa,” kata Waters, sambil menyatakan bahawa satu-satunya perkara dalam fail siasatan ialah panggilan keganasan rumah tangga dengan abangnya.

Bagaimanapun, katanya Palmer pada 2017 terikat dengan undang-undang negeri yang dipanggil Akta Baker, yang menyatakan seseorang boleh “dibawa ke kemudahan untuk pemeriksaan sukarela” semasa krisis kesihatan mental.

Lelaki bersenjata itu juga meninggalkan wasiat dan nota bunuh diri yang diambil oleh bapanya, kata Sheriff Jacksonville.

Presiden Joe Biden dalam satu kenyataan semalam, menyatakan kejadian itu berlaku pada hari yang sama negara itu meraikan ulang tahun Perarakan Washington Ke-60, tempat Martin Luther King Jr membuat ucapan yang terkenal “Saya mempunyai mimpi”.

“Kita mesti menolak untuk tinggal di negara yang apabila keluarga kulit hitam pergi ke kedai atau pelajar kulit hitam pergi ke sekolah hidup dalam ketakutan ditembak mati kerana warna kulit mereka,” kata Biden.

Jabatan Kehakiman sedang menyiasat kejadian itu sebagai jenayah kebencian dan tindakan ekstremisme ganas bermotifkan perkauman, kata Peguam Negara, Merrick Garland dalam satu kenyataan.

Waters berkata, suspek dirakam dalam video menembak Angela Michelle Carr, seorang wanita berusia 52 tahun, di luar Dollar General, rangkaian kedai diskaun AS. Dia kemudian memasuki kedai itu lalu menembak dan membunuh Anolt Joseph “AJ” Laguerre Jr, 29, dan Jerrald De’Shaun Gallion, 19.

Palmer memakai jaket taktikal dan mukanya bertopeng, kata Walters. Dia membawa pistol dan senapang “gaya AR-15”, dengan swastika padanya, merujuk kepada pistol panjang separa automatik ringan yang sering digunakan dalam tembakan besar-besaran.

Pihak berkuasa berkata dia dilihat cuba memasuki kolej kulit hitam tempatan, Edward Waters University (EWU), pada Sabtu lalu sebelum menuju ke kedai Dollar General.

Palmer enggan memperkenalkan dirinya kepada pegawai kampus dan tidak dibenarkan masuk. Dia kemudian dikenal pasti sebagai individu yang terlibat dalam tembakan berhampiran kampus EWU,” kata universiti itu.

Gabenor Florida, Ron DeSantis berkata negeri itu akan bekerjasama dengan pengurusan sekolah itu untuk memastikan mempunyai keselamatan yang mencukupi selepas kejadian tembakan itu.

Insiden di Jacksonville berlaku lima tahun selepas seorang lelaki bersenjata melepaskan tembakan semasa kejohanan permainan video di bandar itu, membunuh dua orang sebelum menembak dirinya sendiri. – REUTERS