Perkauman, seksisme, diskriminasi ‘berleluasa’ dalam kriket Inggeris

Azeem Rafiq. (FOTO: The Times)

LONDON: Laporan bebas mengenai budaya kriket di England dan Wales mendapati isu perkauman, diskriminasi berasaskan kelas, elitisme dan seksisme ‘berleluasa’ dan ‘berakar umbi’ dalam sukan itu.

Laporan berjudul, Holding a Mirror Up to Cricket itu ditulis oleh Suruhanjaya Bebas untuk Ekuiti dalam Kriket (ICEC) dan menerima lebih daripada 4,400 respons terhadap gesaannya untuk mendapatkan bukti antara penyerahan lisan dan bertulis.

Advertisement

ICEC telah ditubuhkan pada Mac 2021, selepas badan induk sukan di negara itu, Lembaga Kriket England dan Wales (ECB) mengumumkan hasratnya untuk menyiasat ketidaksamaan dan diskriminasi dalam kriket berikutan ‘introspeksi reaktif yang luas yang dijana oleh bantahan awam berikutan pembunuhan tragis George Floyd (lelaki kulit hitam yang ditembak polis di Amerika Syarikat),” menurut Pengerusi ICEC Cindy Butts dalam kata pengantar laporan itu.

Menurut laporan itu, 50 peratus  daripada mereka yang bertindak balas mengalami diskriminasi dalam tempoh lima tahun yang lalu bermain kriket, dengan jumlah itu ‘jauh lebih tinggi untuk orang dari komuniti yang pelbagai etnik; 87% orang dengan warisan Pakistan dan Bangladesh; dan 82% orang dengan India, serta 75% daripada semua responden kulit hitam.”

Seorang bekas pemain kriket Asia yang tidak dinamakan memperincikan diskriminasi yang dialaminya dalam laporan  itu, mendedahkan rakan sepasukan membaling alkohol dan hirisan daging babi ke arahnya dalam tindakan ‘penyalahgunaan’ dan ‘kebencian’ – sama seperti yang diterangkan oleh pemberi maklumat Azeem Rafiq ketika beliau memberikan keterangan kepada Digital kerajaan UK, Jawatankuasa Kebudayaan, Media dan Sukan pada November 2021.

Azeem ialah pemain kriket Asia British yang bermain secara profesional di England untuk Kelab Kriket Yorkshire County. 

Merupakan Seorang pemain boling off-spin lengan kanan, beliau bermain untuk daerah itu antara 2008 dan 2014 dan 2016 dan 2018, selepas membuat penampilan sulung seniornya pada usia 17 tahun.

“Keterangan Rafiq ‘meningkatkan dengan ketara’ minat orang ramai terhadap kerja suruhanjaya itu,” ujar kenyataan Butts.

Rafiq menyumbangkan bukti kepada suruhanjaya itu, begitu juga dengan bekas kapten Test lelaki England, Ben Stokes dan Joe Root. Kapten wanita semasa, Heather Knight turut mengemukakan bukti.

“Kriket telah menggagalkan komuniti kulit hitam. … Penurunan kriket dalam kalangan kulit hitam di England dan Wales telah didokumentasikan dengan baik dan tertakluk kepada banyak perdebatan awam selama bertahun-tahun. … Kami mendapati ia amat membimbangkan dan mengejutkan bahawa kami tidak dapat mengenal pasti bukti aktiviti yang diterajui ECB secara langsung untuk memahami, menghentikan atau membalikkan penurunan ini sejak pembentukan ECB pada 1997,” kata laporan itu.

Mengenai seksisme, laporan itu berkata: “Wanita masih dilihat sebagai sekadar  ‘penambah’ kepada permai lelaki. Bukti kami menunjukkan bahawa wanita terus dilayan sebagai golongan bawahan kepada lelaki dalam sukan kriket.”

Di samping itu, bukti yang didengar oleh ICEC menunjukkan  bahawa ‘budaya seksisme dan kebencian terhadap wanita yang meluas, dan tingkah laku yang tidak boleh diterima terhadap wanita dalam kedua-dua permainan rekreasi dan profesional’.

Laporan itu berkata terdapat juga ‘tingkah laku pemangsa’ daripada kalangan lelaki terhadap wanita yang ‘sering didorong oleh alkohol’.

“Saya telah mengalami tingkah laku pemangsa (dari)  beberapa lelaki dalam sukan kriket,” laporan itu memetik seorang mangsa tanpa nama, dengan menyatakan lelaki yang membuli mangsa  itu termasuk ‘pemain, jurulatih, media, eksekutif korporat, yang mungkin apabila mereka minum  arak atau tidak walaupun ia terasa lebih berleluasa dengan pengaruh alkohol’.

Dalam permainan profesional, ketidaksamaan dalam gaji antara lelaki dan wanita turut diserlahkan dalam laporan itu.

“Pemain kriket wanita menerima jumlah wang kemenangan  yang sangat kecil berbanding pemain lelaki. Pendapatan purata untuk  Wanita England ialah 20.6% daripada gaji purata untuk Lelaki England,”  kata laporan itu. 

Pendidikan dan kelas ditangani dalam penemuan laporan, yang menyatakan bahawa 58% pemain lelaki di England dan Wales pada tahun 2021 berpendidikan swasta – jauh mengatasi 7% daripada populasi umum. 

Laporan itu turut menjelaskan tentang isu ‘kelaziman elitisme dan diskriminasi berasaskan kelas dalam kriket’ yang bersifat struktur dan institusi’.

ECB harus mengeluarkan ‘permintaan maaf awam’, menurut  cadangan pertama daripada 44 cadangan daripada laporan itu. 

“Permintaan maaf itu harus mengakui bahawa perkauman, seksisme, elitisme dan diskriminasi berasaskan kelas telah wujud, dan masih wujud, dalam permainan kriket;  dan seterusnya perlu menitikberatkan dari segi pengiktirafan terhadap kesan ke atas mangsa dalam semua keadaan tersebut.

“Ia harus termasuk, khususnya, permohonan maaf secara langsung atas kegagalan bersejarah ECB dan permainan yang lebih luas berhubung dengan kriket wanita dan kanak-kanak perempuan dan kegagalannya untuk menyokong kriket kulit hitam dengan secukupnya di England dan Wales,” tegas laporan itu.

Sebagai tindak balas, pengerusi ECB, Richard Thompson berkata dalam satu kenyataan di laman web organisasi: “Bagi pihak ECB dan kepimpinan yang lebih luas dalam permainan, saya memohon maaf tanpa syarat kepada sesiapa sahaja yang pernah dikecualikan daripada kriket atau dibuat berasa seperti mereka tidak berkepunyaan untuk terlibat dalam sukan ini.” – HARAKAHDAILY 28/6/2023