Arab Saudi lancar ‘Laluan Makkah’ di Turkiye

Kerajaan Arab Saudi telah melancarkan inisiatif Laluan Makkah di Turkiye. (FOTO: Saudi Gazette)

ISTANBUL: Arab Saudi telah melancarkan inisiatif ‘Laluan Makkah’ di Turkiye, yang bertujuan untuk menerima jemaah haji dan menyelesaikan prosedur kemasukan rakyat dari negara itu dengan mudah.

Advertisement

Pegawai kerajaan Saudi, yang diketuai oleh Lt. Jeneral Sulaiman Al-Yahya, dan Ketua Pengarah Pasport dan Kuasa Usaha Saudi di Ankara, Mohammad Al-Harbi merasmikan inisiatif berkenaan di Lapangan Terbang Antarabangsa Istanbul dengan kehadiran Ketua Hal Ehwal Agama Turkiye, Dr. Ali Arbash.

Inisiatif itu bermula dengan mengeluarkan visa secara elektronik dan mengambil ciri-ciri penting, dan kemudian melalui prosedur pasport lengkap di lapangan terbang negara berlepas selepas mengesahkan ketersediaan keperluan kesihatan.

Selain itu, prosedur termasuk pengekodan dan pengasingan bagasi jemaah haji untuk dihantar ke tempat kediaman mereka di Kerajaan.

Selain Turkiye, Kementerian Dalam Negeri Saudi telah memperluaskan inisiatif Laluan Makkah ke Ivory Coast pada tahun ini.

Inisiatif itu kini beroperasi di tujuh negara termasuk Pakistan, Malaysia, Indonesia, Maghribi dan Bangladesh sejak melancarkan inisiatif itu buat kali pertama pada 2019. – HARAKAHDAILY 31/5/2023