Presiden Halimah Yacob umum tak bertanding 2023

Halimah Yaacob

SINGAPURA: Presiden, Halimah Yacob mengumumkan pada Isnin (29 Mei) bahawa beliau tidak akan bertanding untuk penggal kedua dalam pilihan raya akan datang tahun ini.

Advertisement

“Dalam masa beberapa bulan, Pilihan Raya Presiden akan diadakan. Selepas pertimbangan yang sangat teliti, saya telah memutuskan untuk tidak bertanding untuk pemilihan semula.

“Adalah satu penghormatan dan keistimewaan yang besar untuk berkhidmat sebagai Presiden kelapan Singapura sejak enam tahun lalu. Pengalaman itu paling memberi inspirasi dan, pada masa yang sama, merendah diri,” katanya dalam satu kenyataan, lapor CNA.

Wanita  berusia 68 tahun itu menambah bahawa dia menyedari ‘tanggungjawab besar’  jawatan presiden ketika dia memegang jawatan pada 2017.

“Saya telah mencuba yang terbaik untuk memenuhinya. Matlamat saya adalah untuk membantu mewujudkan masyarakat yang lebih prihatin dan penyayang. 

“Saya gembira kerana saya tidak pernah keseorangan dalam perjalanan ini. Saya disokong oleh ramai rakyat Singapura yang berkongsi kepercayaan ini.

“Bekerja bersama-sama, kami menguatkan suara komuniti kami dan menaikkan semangat mereka yang paling memerlukan, terutamanya mereka yang kurang bernasib baik dan terdedah di kalangan kami,” ujarnya.

Halimah berkata bahawa jawatan presiden adalah jawatan tertinggi di Singapura dan institusi utama dalam demokrasi negara itu.

“Ia menyatukan negara kita dengan menjelmakan nilai dan aspirasi bersama kita sebagai rakyat. Presiden mempunyai tugas perlembagaan, istiadat dan berkaitan masyarakat yang penting, dan memegang kunci kedua kepada simpanan kita, dan pelantikan penting dalam Perkhidmatan Awam.

“Peranan penyatuan Presiden, bekerjasama rapat dengan kerajaan untuk melindungi masa depan Singapura, sentiasa kritikal kepada kejayaan negara kita, dan akan menjadi lebih penting pada masa hadapan, ketika kita menemui jalan kita dalam dunia yang bermasalah dan tidak menentu,” tambahnya.

Menurut Halimah,  beliau bertuah kerana diberi peluang untuk berkhidmat kepada semua rakyat Singapura tanpa mengira bangsa, bahasa atau kedudukan sosial sebagai Presiden Singapura.

“Saya berterima kasih kepada semua rakyat Singapura atas kepercayaan, pemahaman dan kebaikan mereka sepanjang tempoh saya, dan kepada banyak organisasi masyarakat, sosial dan perniagaan, yang telah memberi inspirasi kepada saya dengan keyakinan dan semangat mereka untuk membina Singapura yang lebih baik,” katanya.

Halimah menambah bahawa beliau akan ‘menghargai selama-lamanya’ kenangan indah pelbagai individu yang beliau temui, dan pengalaman yang diperoleh semasa penggal jawatannya sebagai Presiden Singapura.

“Ini akan memberi inspirasi kepada saya untuk terus menyumbang kepada masyarakat dan negara kita dengan cara lain selagi saya mampu.

“Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada suami dan keluarga saya atas sokongan padu mereka sepanjang saya menjadi Presiden Singapura,” kongsinya lagi.

Pilihan raya Presiden Singapura akan datang, yang mesti diadakan selewat-lewatnya pada 13 Sep, akan terbuka kepada calon semua kaum, namun hanya ahli masyarakat Melayu dibenarkan bertanding dalam pilihan raya simpanan pada 2017.

Halimah yang mengangkat sumpah pada 14 Sep 2017 merupakan Presiden Melayu pertama Singapura sejak Yusof Ishak 47 tahun lalu, dan juga wanita pertama dilantik menjadi Presiden di negara itu.

Pilihan raya 2017 dikhaskan untuk calon Melayu, kerana masyarakat kaum  itu tidak mempunyai ahli yang dipilih sebagai Presiden sejak lima penggal lalu; dan Halimah adalah satu-satunya calon yang diberikan Sijil Kelayakan untuk bertanding dalam pilihan raya tersebut.

Pindaan perlembagaan telah diluluskan pada November 2016, mewajibkan penetapan jawatan Presiden Singapura yang dipilih untuk calon daripada kumpulan kaum tertentu jika tidak ada wakil presiden daripada kumpulan itu dalam lima penggal presiden terkini. – HARAKAHDAILY 29/5/2023