Ferrari mahu Hamilton: Tawarkan RM226 juta

Lewis Hamilton mengakui salah sebuah kereta pertama yang dibelinya adalah daripada jenis Ferrari. (FOTO: AFP)

LONDON: Lewis Hamilton dilaporkan akan ditawarkan sebanyak £40m (RM226.2 juta) setahun oleh Ferrari untuk merampasnya daripada Mercedes menjelang tahun depan.

Pelumba legenda berusia 38 tahun itu, yang telah memenangi enam daripada tujuh gelaran dunianya dengan Mercedes sejak menyertai Silver Arrows pada 2013, kini tertangguh untuk melanjutkan kontrak semasanya yang akan tamat pada penghujung musim.

Advertisement

Walaupun kedua-dua Hamilton dan bos Mercedes, Toto Wolff menegaskan perjanjian baharu akan dipersetujui, Ferrari kini kelihatan bersedia untuk merampas juara dunia F1 tujuh kali itu dengan tawaran yang sangat lumayan itu, lapor Daily Mail.

Presiden Ferrari, John Elkann dilaporkan sudah berhubung rapat dengan Hamilton dan pasukannya.

Laporan itu menambah bahawa satu senario yang mungkin adalah untuk Hamilton menggantikan pemandu Ferrari ketika ini Charles Leclerc, dalam apa yang akan menjadi perjanjian pertukaran lurus dengan Monegasque menyertai Mercedes untuk bekerjasama dengan George Russell.

Pilihan lain yang lebih baik ialah menggandingkan Hamilton dengan Leclerc, bermakna Ferrari akan cuba menurunkan pemandu Sepanyol, Carlos Sainz.

Dengan kontrak semasa Hamilton hampir mencecah £40 juta setahun, wang tidak akan menjadi faktor utama dalam membuat keputusannya.

Sebaliknya, daya saing kedua-dua kereta berbanding pendahulu semasa Red Bull akan menjadi lebih penting, kerana Hamilton menyasarkan kejohanan dunia kelapan yang memecahkan rekod pada tahun-tahun terakhirnya dalam sukan itu.

Sementara Mercedes, pasukan dominan dalam era hibrid dari 2014 hingga 2021 dengan mahkota konstruktor lapan lurus, mengambil langkah ke belakang pada 2022, Ferrari meletus ke hadapan padang dengan kereta berpotensi memenangi kejuaraan.

Cabaran Leclerc telah digagalkan oleh masalah kebolehpercayaan dan kesilapan strategik, serta beberapa kesilapan sendiri, dan Ferrari juga bergelut pada awal tahun ini walaupun Fred Vasseur menggantikan Mattia Binotto sebagai bos pasukan.

Mercedes bersedia untuk membawa peningkatan baharu pada perlumbaan minggu ini di Monaco – dengan lantai baharu, reka bentuk sidepod dan suspensi hadapan dalam usaha.

Pengubahsuaian telah ditetapkan di Imola minggu lalu sebelum perlumbaan dibatalkan akibat banjir di wilayah Emilia Romagna.

Sama ada Mercedes boleh mengejar defisit kepada Red Bull di hadapan – dengan 128 mata dalam kedudukan konstruktor – musim ini masih sangat tidak mungkin, tetapi Hamilton akan digalakkan oleh pasukannya agar mengambil langkah positif sebelum menandatangani kontrak baharu.

Hamilton telah dikaitkan dengan Ferrari pada masa lalu, terutamanya mengenai rundingan kontrak pada 2019, tetapi menyatakan pada masa itu terdapat ‘perkara yang tidak mencerminkan nilai dan pendekatan dirinya’.

“Saya sentiasa positif tentang Ferrari. Saya melihat Michael Schumacher menang di sana. Saya sentiasa merupakan peminat Ferrari. 

“Saya masih ingat salah sebuah kereta pertama yang pernah saya beli ialah Ferrari. Saya fikir ia adalah pasukan dan jenama yang sangat ikonik, khususnya.

“Terdapat perkara yang saya lihat yang tidak semestinya saya rasa mencerminkan nilai dan pendekatan saya. Bagaimanapun, ia adalah pasukan yang setiap pemandu, saya fikir, telah impikan bagaimana rasanya duduk di kokpit merah,” ujarnya.

Hamilton tidak memenangi grand prix sejak Disember 2021, di Arab Saudi, dan kemudiannya terlepas  untuk meraih mahkota kemenangan kelapannya dalam keadaan kontroversi dan dramatik di Abu Dhabi kepada Max Verstappen.

Ketika ini, Hamilton berada di tangga nombor satu pelumba sepanjang masa dalam tujuh gelaran dunia F1 bersama-sama ikon Ferrari, Michael Schumacher. – HARAKAHDAILY 23/5/2023