Program maksiat: Jangan cemari kemuliaan Ramadan

SAYA mengecam sepenuhnya penganjuran program Grand Opening Privacy Club Tun Razak dengan Thai Hot Guy disenarai sebagai jemputan dalam program tersebut. 

Pertama, penganjuran program sebegini mencemarkan kemurnian dan kemuliaan bulan Ramadan serta bertentangan dengan keberkatan Ramadan itu sendiri. Malah, penganjuran program sebegini juga tidak sepatutnya dianjurkan dalam negara ini.

Keduanya, kumpulan Thai Hot Guy yang menampilkan lelaki berpakaian wanita ini bertentangan dengan agama dan budaya ketimuran yang diamalkan dalam negara. Ia juga bertentangan dengan Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-wilayah Persekutuan) 1997.  

Ketiganya, kehadiran kumpulan Thai Hot Guy adalah menjijikkan, tidak senonoh serta mendorong ke arah mempromosi ideologi dan perlakuan songsang LGBT dalam negara. 

Keempat, golongan sebegini akan mencemarkan imej negara yang dihormati di mata umat Islam di seluruh dunia, malah berlawanan dengan prinsip Madani yang dilaungkan oleh Kerajaan. 

Kelima, golongan ini akan menjadi tarikan golongan gay untuk bertandang dan berkembang dalam negara. Perkara ini akhirnya akan turut menyumbang kepada implikasi terhadap perkembangan penyakit HIV. 

Laporan Malaysian Strategic Plan for Ending AIDS menjelaskan golongan Men Sex with Men (MSM) atau bahasa mudahnya gay merupakan penyumbang utama kepada penyakit HIV ketika ini. 

Oleh yang demikian, saya menyarankan kepada pihak berwajib mengambil beberapa langkah berikut:

Pertama, menggunakan segala kuasa yang ada bagi menyekat penganjuran program tersebut serta menghalang kehadiran kumpulan songsang daripada Thailand. Ia jelas tidak mempunyai manfaat langsung kepada negara. 

Kedua, mengenalpasti kelab atau tempat yang menjadi lubuk kumpulan songsang ini berpencak. Langkah yang tegas wajar dikuatkuasa bagi mengelakkan daripada golongan sebegini terus berkembang dalam negara.

Ketiga, menyediakan pelan tindakan bagi memperuntukkan undang-undang atau dasar yang tegas terhadap kumpulan yang mempromosi ideologi serta perlakuan LGBT yang bertentangan dengan agama, budaya dan fitrah seorang manusia. 

YB USTAZ DATO’ AHMAD YAHAYA
Ketua 
Dewan Ulamak PAS Pusat – HARAKAHDAILY 22/3/2023

Advertisement