Bantu masyarakat India B40 urus kematian

KUALA LUMPUR: Kerajaan diminta mewujudkan tabung seperti khairat kematian bagi membantu masyarakat India berpendapatan rendah, termasuk B40.

Dr Halimah Ali (PN-Kapar), berkata berdasarkan pengalamannya, ramai golongan B40 daripada kalangan masyarakat India tidak mempunyai wang untuk menguruskan mayat apabila berlaku kematian.

Advertisement

Justeru itu, beliau meminta kerajaan memperincikan peruntukan RM100 juta melalui program pembangunan sosial ekonomi masyarakat India.

“Apakah perincian RM100 juta ini untuk digunakan, saya ingin mencadangkan kerajaan untuk memperuntukkan bantuan khas bagi membantu golongan B40 golongan India yang kematian ahli keluarga.

“Pengalaman saya sendiri, apabila golongan B40 masyarakat India meninggal, keluarga mereka tidak ada duit untuk uruskan mayat, dikatakan kos memakan lebih RM3,000,” katanya ketika perbahasan peringkat jawatankuasa Jabatan Perdana Menteri di Dewan Rakyat, hari ini.

Sehubungan itu, pemegang portfolio PERIKATAN NASIONAL bagi Kementerian Perpaduan Negara itu mencadangkan tabung seperti khairat kematian supaya golongan B40 tidak berdepan ketika menguruskan kematian ahli keluarga. – HARAKAHDAILY 13/3/2023