Bantuan rakyat mana akan dipotong tahun ini?

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Putrajaya, Datuk Dr Mohd Radzi Md Jidin, meminta kerajaan menjelaskan bahagian subsidi atau bantuan rakyat mana satu yang akan dipotong tahun ini.

Mengikut Ahli Parlimen PERIKATAN NASIONAL (PN) itu, jumlah yang diperuntukkan kerajaan melalui Belanjawan 2023 untuk subsidi dan bantuan rakyat tahun ini hanya RM64 bilion berbanding kira-kira RM80 bilion pada tahun lalu.

Advertisement

“Ini satu pengurangan yang amat signifikan, minta kerajaan jelaskan komponen subsidi atau bantuan rakyat manakah yang akan dipotong pada tahun 2023,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2023 di Dewan Rakyat, hari ini.

Pemegang portfolio Kementerian Kewangan dan Kementerian Ekonomi PN itu berkata, subsidi atau bantuan rakyat juga merupakan komponen utama dalam perbelanjaan mengurus.

Katanya, pengurangan subsidi atau bantuan rakyat secara tidak cermat akan memberi kesan besar kepada rakyat, termasuk kenaikan harga barang dan perkhidmatan.

“Jika lihat secara keseluruhan, tidak jelas bagaimana kerajaan akan dapat mencapai sasaran defisit 3.2 peratus pada tahun 2025,” katanya.

Mohd Radzi turut membangkitkan isu kebajikan peneroka FELDA yang menurutnya langsung tidak disentuh dalam Belanjawan 2023.

Katanya, sikap Kerajaan Perpaduan pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim, berbeza dengan pelbagai usaha yang dibuat Tan Sri Muhyiddin Yassin (PN-Pagoh) yang membantu menghapuskan hutang peneroka semasa menjadi Perdana Menteri. – HARAKAHDAILY 2/3/2023