Jangan gopoh dalam perjuangan

DARIPADA Khabbab bin Al Arat Rha telah mengatakan, kami telah mengadu kepada Rasulullah SAW yang ketika itu, Baginda sedang beristirehat beralaskan selendangnya di bawah naungan ka’abah.

Advertisement

Ya Rasulullah, apakah engkau tidak memohon pertolongan untuk kami? Tidakkah engkau berdoa untuk kami?

Lalu Baginda SAW bersabda:

كَانَ الرَّجُلُ فِيمَنْ قَبْلَكُمْ يُحْفَرُ لَهُ فِي الْأَرْضِ فَيُجْعَلُ فِيهِ فَيُجَاءُ بِالْمِنْشَارِ فَيُوضَعُ عَلَى رَأْسِهِ فَيُشَقُّ بِاثْنَتَيْنِ وَمَا يَصُدُّهُ ذَلِكَ عَنْ دِينِهِ وَيُمْشَطُ بِأَمْشَاطِ الْحَدِيدِ مَا دُونَ لَحْمِهِ مِنْ عَظْمٍ أَوْ عَصَبٍ وَمَا يَصُدُّهُ ذَلِكَ عَنْ دِينِهِ وَاللَّهِ لَيُتِمَّنَّ هَذَا الْأَمْرَ حَتَّى يَسِيرَ الرَّاكِبُ مِنْ صَنْعَاءَ إِلَى حَضْرَمَوْتَ لَا يَخَافُ إِلَّا اللَّهَ أَوْ الذِّئْبَ عَلَى غَنَمِهِ وَلَكِنَّكُمْ تَسْتَعْجِلُونَ

Ada seorang dari umat sebelum kamu ditangkap lalu digali lubang untuknya dan ditanam, diambil gergaji dan diletakkan di atas kepalanya, maka kepalanya dibelah menjadi dua bahagian namun seksaan itu tidak menjadikan dia berpaling dari agamanya.

Jasadnya disikat dengan sikat besi sehingga bercerai daging dari tulang temulangnya, namun seksaan itu juga tidak menjadikan dia berpaling dari agamanya.

Demi Allah, sungguh urusan (Islam) ini akan sempurna hingga ada seorang yang mengenderai kuda berjalan dari Shana’a menuju Hadhralmaut, tidak ada yang ditakutinya melainkan Allah atau kekhawatiran kepada serigala atas kambingnya, akan tetapi kamu sangat gopoh”. (Riwayat Imam Al Bukhari)

Keterangan ringkas

  1. Perjuangan Islam ini sangat mencabar. Mempunyai halangan dan rintangan yang mesti didepani sepanjang zaman dan adalah merupakan sunnatullah yang mesti dilalui dengan sabar dan tabah.
  2. Tidak mungkin perjuangan ini dihampar permaidani merah atau diberi lampu ajaib Aladin lalu dijanjikan kemenangan yang mudah dan selesa.
  3. Sekurang-kurangnya terdapat lima tabiat perjuangan yang mesti difahami, dilalui dan dihayati oleh pejuang Islam sepanjang zaman.

Tiga daripadanya (penjara, bunuh dan buang daerah) dijelaskan oleh Allah dalam ayat 30 dari Surah Al Anfaal.

Sementara dua daripadanya (jauh dan sukar) pula terdapat dalam ayat 42 Surah At Taubah.

NASRUDIN HASSAN AT TANTAWI
Penasihat
Pondok Pengajian Turath Amanullah
16 Rejab 1444 / 7 Februari 2023 – HARAKAHDAILY 7/2/2023