Kerajaan negeri tunduk desakan penceroboh tanah?

PAS Negeri Pahang melihat adanya ‘lakonan politik’ dalam perkembangan terkini isu ladang Musang King yang melibatkan pencerobohan tanah kerajaan dan penerokaan secara haram. Menteri Besar, Dato’ Sri Wan Rosdy Wan Ismail sepatutnya tidak perlu sama sekali untuk ‘menasihati’ para pekebun terbabit berhubung semakan kehakiman dibuat mereka.

Ianya bukan sahaja dilihat seolah-olah politik cuba campur tangan terhadap keputusan mahkamah, bahkan seperti pihak berkuasa negeri sedang ‘berunding’ dengan pelaku kesalahan. Adakah ianya juga satu ‘inisiatif politik’ untuk meraih sesuatu faedah dan/atau memberikan suatu tawaran? Ia kerana kedua pihak sudah bersama dalam Kerajaan Perpaduan?

Sepatutnya hal tersebut diserahkan kepada pihak mahkamah kerana rayuan dibuat pekebun itu adalah ke atas semakan kehakiman sebelumnya. Sedangkan isu ini kepada pihak Kerajaan Negeri sudahpun dimuktamadkan di mana notis arahan pengosongan tanah adalah sah. Manakala para pekebun telah disahkan selaku penceroboh dan tidak mempunyai locus standi.

Adakah jika penghuni yang rumahnya dirompak dan pesalah ditahan polis, kemudian diminta berunding setelah mendapati penceroboh adalah rakan pemilik kediaman tersebut? Isu ini ialah perlakuan kesalahan dan telahpun disahkan pihak berautoriti, bukannya soal hubungan antara dua pihak. Jangan kerana BN-PH sudah bersekutu, kesalahan itu mahu dilupuskan.

Andainya Dato’ Wan Rosdy menanggapi hal ini dalam konteks hubungan, apakah beliau merasa ralat atau terlanjur atas tindakan Kerajaan Negeri Pahang terhadap pekebun terbabit? Apakah sebagai Menteri Besar, beliau merasa ragu-ragu terhadap tindakan yang telah diambil mengikut undang-undang termaktub?

Sekiranya begitu, adakah bererti tindakan penguatkuasaan yang dibuat hanyalah gimik politik yang mungkin mahu meraih sokongan atas isu dibangkitkan awam ketika itu? Ketika sama pula sebagai ‘menghukum’ atau tindak balas kepada pihak yang tidak sealiran? Tetapi kini, oleh kerana ‘perpaduan’ yang dimeterai, maka kompromi antara kedua pihak pun diadakan?

Jika demikian, ia adalah satu tindakan yang seperti cuba mencabar, merungkai, mencabul dan meminda perundangan serta keputusan mahkamah dengan menggunakan kuasa politik. Bahkan ianya juga adalah satu kecurangan dan pengkhianatan terhadap kedaulatan serta hak negeri termasuk rakyat Pahang berkaitan penggunaan dan pemilikan tanah.

Sejak tahun 1960-an lagi generasi pekebun terbabit menceroboh tanah dan meneroka kebun termasuk menggunakan sumber air sungai secara haram. Iaitu bererti Kerajaan Negeri Pahang kerugian pendapatan premium atau hasil tanah yang sepatutnya dibayar. Setelah kesalahan disahkan, tiba-tiba hari ini mahu menghamparkan permaidani merah buat mereka?

Dengan itu juga, ia menimbulkan kecurigaan dan sangsi bahawa pencerobohan yang berusia hampir 60 tahun tersebut selama ini mungkin sengaja dibiarkan sungguhpun telah ada banyak bantahan dan aduan ke atasnya. Kerana itu jugalah mungkin menyebabkan begitu banyak isu-isu pencerobohan tanah berlaku di negeri ini dan membuatkan penguatkuasa tersepit.

Adakah kerana hubungan politik yang telah terjalin, maka mungkin nantinya para penceroboh ini akan dibersihkan dengan pemberian geran? Sedangkan di seluruh Negeri Pahang ini masih banyak tanah rancangan khususnya FELDA yang telah diteroka beberapa generasi, namun masih juga tidak menerima geran pemilikan. Malang sungguh kerana layanan ‘dwi-standard’ ini.

Jika begitulah lemahnya pegangan dari kongsi kuasa politik yang mengikat, pasti akan lebih banyak desakan atau tuntutan dipenuhi kerana terpaksa tunduk kepada mereka. PAS Pahang menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk meneliti perkembangan ini yang mungkin terdapat unsur rasuah atau salah guna kuasa oleh pihak terbabit.

Sikap tidak bertanggungjawab dan berintegriti selain cuba mengaut laba kepentingan dari hubungan atau kedudukan politik seperti ini tidak harus berlaku jika mahu mewujudkan Malaysia Madani yang sebenar. Jika tidak reformasi menuntut kronisme dan nepotisme dihapuskan yang dilaungkan tidak lebih hanya slogan dan retorik indah politik semata-mata.

USTAZ ROSLI ABDUL JABAR
Pesuruhjaya
PAS Negeri Pahang
Ahli Dewan Negeri Tanjung Lumpur – HARAKAHDAILY 1/2/2023

Advertisement