Terdetik saya tinggalkan warisan ilmu sebelum meninggalkan dunia ini

SAYA mengucapkan terima kasih kepada Pustaka Permata Ummah dan Yayasan Permata Ummah bersama Masjid Rusila dan Maahad Darul Quran di atas penganjuran Karnival Ilmu Rusila dan juga pelancaran buku Hidayah Itu Di Sini.

Advertisement

Buku ini akan menjadi pengganti kepada kitab Muqaddimah Aqidah Muslimin yang telah dikhatamkan dalam Kuliah Duha Jumaat minggu lepas.

Saya bersyukur kepada Allah SWT kerana diberikan kekuatan dan peluang untuk terus menyumbang ilmu dan pengetahuan saya kepada masyarakat terutamanya di Rusila ini yang menjadi tempat saya berkuliah.

Terima kasih kepada Kumpulan Permata Ummah kerana mengumpulkan tulisan dan ucapan saya yang dibukukan.

Buku Hidayah Itu Di Sini sebenarnya merupakan sebuah penulisan saya ketika menjalani kuarantin positif Covid-19 pada tahun lalu.

Waktu yang terluang itu diisi dengan menulis berkenaan dengan ilmu yang sering disebut oleh almarhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat iaitu tentang kepentingan ayat  ٱهْدِنَا ٱلصِّرَٰطَ ٱلْمُسْتَقِيمَ.

Ilmu berkenaan ini sangat penting supaya kita tidak dikelirukan oleh golongan yang sesat.

Atas dasar tersebut, terdetik pada saya untuk meninggalkan warisan ilmu buat masyarakat setakat kemampuan saya sebelum saya meninggalkan dunia ini. Mudah-mudahan Allah SWT menerima usaha ini.

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS – HARAKAHDAILY 28/1/2023