Sindalah, pulau mewah pertama NEOM dibuka 2024

RIYADH: Destinasi pulau mewah pertama dalam projek  bandar raya pintar masa depan di Arab Saudi, NEOM – yang dikenali sebagai Sindalah akan dibangunkan untuk menjadi tuan rumah kelab kapal layar mega elit antarabangsa masa hadapan.

Advertisement

Putera Mahkota Saudi, Mohammed bin Salman berkata, pembangunan Sindalah itu akan menjadi  projek terbaharu yang ditetapkan untuk meningkatkan masa depan industri pelancongan dan mempelbagaikan sumber ekonomi Saudi.

Meliputi kawasan seluas kira-kira 840,000 kaki persegi, Sindalah merupakan salah satu daripada kumpulan pulau yang akan dibangunkan dalam projek mega itu, dan dijangka mewujudkan 3,500 pekerjaan untuk sektor pelancongan dan perkhidmatan perhotelan dan riadah.

Penginapan di Sindalah bertaraf ultra premium yang tersedia dengan perkhidmatan dan layanan mewah. (FOTO: Time Out Riyadh)

Pulau itu akan bertindak sebagai pintu masuk utama ke Laut Merah, menawarkan pengalaman nautika melalui tempahan, dan dijangka mula menyambut tetamu mulai awal 2024, lapor Saudi Press Age.

“Ini (projek pembangunan Sindalah) adalah satu lagi detik penting untuk NEOM dan langkah besar kerajaan Arab Saudi dalam  merealisasikan cita-cita pelancongannya di bawah Wawasan 2030.

“Sindalah akan menjadi pulau mewah pertama NEOM yang menyediakan destinasi kelab kapal layar elit antarabangsad dan pintu masuk yang indah ke Laut Merah. Ia akan muncul menjadi lokasi pelancongan paling menarik dan futuristik di rantau ini.

“Ia  juga akan menjadi destinasi di mana pengembara boleh mengalami keindahan sebenar NEOM dan Arab Saudi, di atas dan di bawah air, menjadikan Sindalah sebagai destinasi pelancongan mewah  masa hadapan,” jelas Mohammed.

Sindalah menyediakan pantai yang indah dan lokasi untuk kapal layar yang mewah dan elit bertaraf antarabangsa. (FOTO: Time Out Riyadh)

Sementara Pengarah Eksekutif pembangunan hotel di NEOM, Chris Newman dalam kenyataannya kepada Arab News menjelaskan tentangrangkaian acara dan aktiviti yang akan dilihat di pulau itu sebaik sahaja ia dibuka kepada pelancong.

“Sindalah menjangka untuk menganjurkan acara kebudayaan yang canggih, pusat acara sukan antarabangsa yang hebat dan perayaan sosial glamor sepanjang tahun,” katanya sambil menambah  bahawa kalendar acara sepanjang tahun di Sindalah akan disusun mengikut pelbagai musim global.

Musim glamor

“Ia termasuk musim sosial dari Disember hingga Februari yang akan menawarkan tetamu akses kepada konsert muzik eksklusif, acara seni dan budaya, yang dianjurkan di lokasi kreatif yang penuh  inspirasi,” ujarnya.

Tambah beliau, ‘musim glamor’ di Sindalah akan berlangsung dari Mac hingga Mei, dan berlanjutan dari Oktober dan November, yang  akan bertepatan dengan musim acara puncak kapal layar. 

Projek pembangunan pulau Sindalah bakal mempelbagaikan lagi sumber ekonomi Arab Saudi. (FOTO: NEOM)

“Tetamu  akan menikmati akses eksklusif ke konsert, acara pertunjukan fesyen dan festival masakan sebagai sebahagian daripada musim glamor,” katanya.

Sementara ujar Newman lagi, musim aktif dari Jun hingga September pula akan menawarkan tetamu pelbagai aktiviti pantai dan rekreasi yang mesra keluarga.

“Sindalah adalah salah satu daripada banyak pulau di NEOM. Terdapat pulau tambahan dalam pembangunan, dan kami akan membuat pengumuman dalam masa terdekat apabila lebih banyak maklumat tersedia,” jelasnya.

Terdahulu, Mohammed yang juga pengerusi Lembaga Pengarah NEOM, berkata  bahawa pelancaran Sindalah merupakan langkah besar dalam merealisasikan cita-cita pelancongan kerajaan Saudi, sejajar dengan matlamat yang digariskan dalam Wawasan 2030.

Penempatan futuristik The Line yang dibina sepanjang 170 kilometer mengunjur dari daratan Arab Saudi ke Laut Merah dijadualkan siap sepenuhnya dalam tempoh 50 tahun. (FOTO: The Verge)

Sindalah akan mempunyai kawasan marina 86 tempat tidur, serta menempatkan 413 bilik hotel ultra-premium, di samping 333 pangsapuri perkhidmatan mewah.

Tarikan lain di Sindalah termasuk kelab pantai mewah, kelab kapal layar dan 38 tawaran masakan unik yang akan memberikan pengalaman yang tiada tandingan di Laut Merah.

Sindalah juga dijangka menjadi destinasi golf popular dengan menawarkan peminat peluang untuk merasai pengalaman padang bertaraf dunia 6,474 ela (5,920 meter) par 70; dan dengan 18 tee, padang golf Sindalah akan memberikan dua pengalaman sembilan lubang yang unik.

NEOM yang menelan kos mencecah AS$500 bilion merupakan salah satu projek terpenting yang menyokong strategi pelancongan nasional Saudi dalam mempelbagaikan sumber ekonominya yang sebelum ini sangat bergantung kepada minyak selama beberapa dekad.

Gambaran stadium gantung yang dibina dalam struktur The Line. (FOTO: Live and Lets Fly)

Stadium tergantung di udara

Pada November lalu, ketika berucap di Sidang Kemuncak Global Majlis Pengembaraan dan Pelancongan Sedunia, Ketua Pegawai Eksekutif NEOM, Nashmi Al-Nasr berkata bahawa stadium gantung di bandar raya pintar itu yang terletak dalam pusat penempatan The Line akan membuatkan pelancong membayangkan masa depan.

Penempatan futuristik dan pintar dengan struktur berbentuk linear atau lurus, The Line sepanjang 170 kilometer khusus untuk menempatkan 9 juta penduduk, yang dilengkapi bangunan pencakar langit berkembar terpanjang di dunia, mencecah 120 km dikenali sebagai Mirror Line.

Sebahagian besar reka bentuk struktur The Line dibina oleh dua bangunan ‘kembar’ Mirror Line berkenaan yang dijangka mengambil masa selama 50 tahun untuk siap sepenuhnya itu, dilengkapi permukaan bercermin kaca, menjulang pada ketinggian mencecah 0.5 km atau 500 meter (1,640 kaki) di atas paras laut –  lebih tinggi daripada bangunan Empire State di New York.

Selepas dijangka akan dibuka pada awal 2024, Sindalah menyasarkan 2,400 pengunjung sehari menjelang tahun 2028. (FOTO: Time Out Riyadh)

“Melalui projek ini, kami mahu orang ramai datang dan melihat bagaimana stadium sukan  gantung dibina, dan di mana lokasi ia dibina (di The Line). Stadium sukan di The Line yang merupakan sebahagian daripada infrastruktur utama NEOM itu dibina setinggi 300 meter dan tergantung di udara,” kata Al-Nasr.

Beliau juga menambah bahawa OXAGON, bandar perindustrian di NEOM juga mempunyai semua potensi untuk menjadi destinasi pelancongan bertaraf dunia, yang mana pengunjung boleh datang dan melihat serta membayangkan masa depan.

“Ia adalah di OXAGON di mana semua industri akan berada, dan ia juga adalah pelabuhan NEOM. Namun, kami ingin melihat pelancong menghabiskan satu atau dua hari di OXAGON. 

“Mereka akan melihat masa depan industri di OXAGON. Segala-galanya dalam NEOM dibina untuk era masa depan. Kami mahu mereka datang dan melihat bagaimana pelabuhan laut masa depan akan beroperasi,” katanya. – HARAKAHDAILY 7/12/2022