Tiada kuasa veto berhak terhadap Palestin – China

Wakil tetap China ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Zhang Jun.

Susunan ZULHAIDI MANSOR

Advertisement

XINHUA: China menegaskan tiada siapa yang berhak untuk menggunakan kuasa veto dalam isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin.

Wakil tetap China ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Zhang Jun berkata dalam ucapannya pada mesyuarat Majlis Keselamatan badan dunia itu, bahawa beliau menekankan kepentingan menegakkan keadilan dalam persoalan Palestin, lapor Xinhua.

“Sama ada Majlis Keselamatan PBB melaksanakan tanggungjawabnya (buat Palestin) bergantung bukan pada slogan yang lantang, tetapi pada tindakan konkrit,” kata Jun.

Menurut beliau, Majlis Keselamatan PBB harus melaksanakan tugasnya secara objektif dan saksama mengikut konsensus antarabangsa dan menggalakkan penyambungan semula rundingan Palestin-Israel tanpa berlengah-lengah, bukannya menunggu apa yang dipanggil syarat untuk dialog matang.

Katanya, penyelesaian awal, menyeluruh, adil dan berkekalan bagi persoalan Palestin kekal menjadi jangkaan umum masyarakat antarabangsa. 

“Majlis Keselamatan PBB terikat dengan kewajipan dalam soal Palestin. Ia mesti mengambil tindakan yang lebih giat untuk menyokong rakyat Palestin dalam memulihkan dan melaksanakan hak mereka yang tidak boleh dipisahkan dan mencapai keamanan yang berkekalan di Timur Tengah.

“Penyelesaian jangka panjang kepada isu Palestin-Israel mesti berdasarkan penyelesaian dua negara. Ini adalah konsensus antarabangsa dan garis bawah keadilan dan keadilan, yang mesti dipatuhi dengan tegas,” tegas Zhang lagi.

Sehubungan itu, China berharap pihak-pihak berkenaan dapat menterjemahkan kehendak politik kepada dasar dan tindakan yang membina; dan melakukan usaha konkrit untuk merealisasikan penyelesaian dua negara berkenaan berdasarkan resolusi PBB yang relevan, prinsip tanah untuk keamanan.

Menurut laporan China Global Television Network (CGTN), Zhang berkata, langkah itu adalah perlu bagi menyokong tujuan keadilan bagi rakyat Palestin untuk memulihkan hak kenegaraan mereka secara sah, dan menyokong penubuhan negara Palestin yang merdeka dengan kedaulatan penuh berdasarkan sempadan 1967 dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu negaranya.

“China bersedia untuk bekerjasama dengan semua pihak untuk mendorong Majlis Keselamatan memainkan peranannya untuk memecahkan kebuntuan dan mengubah penyelesaian dua negara Palestin dan Israel) daripada konsensus kepada tindakan;dan daripada visi menjadi realiti, untuk merealisasikan kewujudan bersama secara aman.

“Hal ini untuk mencapai kewujudan bersama yang harmoni antara orang Arab dan Yahudi, dan keamanan yang berkekalan di Timur Tengah,” jelasnya. 

Tambah Zhang, penyelesaian jangka panjang kepada isu Palestin-Israel perlu berdasarkan penyelesaian dua negara.

“Ini adalah konsensus antarabangsa dan asas keadilan dan keadilan, yang mesti dipatuhi dengan tegas.

“Tindakan penempatan Israel di bumi Palestin melanggar undang-undang antarabangsa dan peruntukan Resolusi Majlis Keselamatan 2334, justeru Israel perlu menghentikan serta-merta semua aktiviti tersebut,” katanya. – HARAKAHDAILY 30//9/2022