Korea Utara lepaskan dua peluru berpandu, hari ini

Orang ramai yang berada di sebuah stesen kereta api di Seoul, Korea Selatan menonton skrin televisyen yang memaparkan siaran berita ujian peluru berpandu Korea Utara. (FOTO AFP/Getty Images/TNS)

Susunan YUSMAN AWANG

SEOUL: Korea Utara telah melepaskan dua peluru berpandu jelajah ke persiaran lautan dalam ujian senjata pertama Pyongyang, sejak kali terakhir melakukannya beberapa minggu lalu.

Kementerian pertahanan Seoul berkata, Korea Utara telah melepaskan dua peluru berpandu  di persiaran lautnya pada hari ini,  Rabu (17 Ogos), menamatkan tempoh sebulan dalam rentetan ujian senjata Pyongyang yang memecahkan rekod tahun ini, lapor South China Morning Post. 

Advertisement

“Awal pagi ini, kami mengesan Korea Utara melepaskan dua peluru berpandu jelajah ke Laut Kuning dari Onchon, wilayah Pyongyang Selatan. 

“Pihak berkuasa tentera AS dan Korea Selatan sedang menganalisis spesifikasi terperinci seperti jarak penerbangan,” kata seorang pegawai kementerian Korea Selatan, tanpa memberikan butiran seperti jarak atau ketinggian peluru berpandu itu.

Korea Utara tidak menguji peluru berpandu persiaran laut yang tidak diharamkan di bawah sekatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu(PBB)  ke atas negara itu sejak Januari, lapor agensi berita Yonhap.

Kali terakhir Pyongyang menjalankan ujian senjata nuklearnya  ialah pada 10 Julai baru-baru ini, apabila ia melepaskan apa yang kelihatan seperti beberapa pelancar roket.

Presiden Korea Selatan, Yoon Suk Yeol menjawab soalan wartawan semasa sidang akhbar di pejabat presiden di Seoul, Korea Selatan, pada 17 Ogos 2022. (FOTO AP)

Korea Utara telah melakukan beberapa ujian penghapusan sekatan sejak Januari tahun ini, termasuk menembak peluru berpandu balistik antara benua pada jarak penuh buat kali pertama sejak 2017.

Pegawai kerajaan Washington dan Seoul juga telah memberi amaran bahawa rejim terpencil itu sedang bersedia untuk melaksanakan ujian nuklear ketujuhnya.

Pelancaran itu dibuat selepas Korea Selatan dan Amerika Syarikat memulakan latihan bersama awal empat hari mereka pada Selasa (16 Ogos)  sebagai persediaan untuk latihan lapangan langsung Ulchi Freedom Shield yang telah lama ditangguhkan, yang berlangsung dari 22 Ogos hingga 1 September 2022.

Sementara itu, Presiden Korea Selatan Yoon Suk-yeol berkata, beliau bersedia memberikan bantuan ekonomi secara berperingkat kepada Korea Utara jika ia menamatkan pembangunan senjata nuklear dan memulakan penyahnuklear. 

Pasukan tentera khas Korea Utara memandu pelancar peluru berpandu Hwasong-17 ke tempat pelancarannya di Lapangan Terbang Antarabangsa Pyongyang pada 25 Mac 2022. (FOTO KCTV)

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan semasa sidang akhbar untuk menandakan 100 hari pertama beliau memegang jawatan.

Yoon berkata kerajaannya tidak bercadang untuk meneruskan penghalang nuklearnya sendiri dalam menghadapi ancaman nuklear Korea Utara yang semakin meningkat, dan memberitahu media Korea Selatan bahawa  beliau tidak menginginkan perubahan politik di Korea Utara yang dibawa secara paksa; serta  dan menyeru diplomasi yang bertujuan membina keamanan yang mampan antara saingan di tengah-tengah ketegangan mengenai program senjata mempercepatkan Pyongyang.

Komen Yoon itu dibuat beberapa hari selepas dia mencadangkan pakej bantuan ekonomi kepada Korea Utara jika Pyongyang menamatkan program senjata nuklearnya. – HARAKAHDAILY 17/8/2022