Pantai Senok, ‘nise’ mampu bangunkan ekonomi Kelantan

Keindahan Pantai Senok di Kelantan

Oleh SYAHIRAH SALLEH

KUALA LUMPUR: Tarikan Pantai Senok di Bachok mampu membangunkan ekonomi setempat melalui sektor pelancongan jika kerajaan memberi tumpuan kepada pembangunan infrastuktur.

Senator Dr Wan Martina Wan Yusoff berkata, Pantai Senok bahkan mendapat jolokan nama Pulau Nami yang terletak di Korea Selatan kerana keindahannya.

Advertisement

“Tetapi tiada infrastruktur dan pembangunan untuk kemudahan pelancong. Jadi, mengapa seolah-olah Negeri Kelantan tertinggal di sektor ini?

“Sedangkan pembangunan pelancongan di negeri lain seperti Terengganu, kita lihat pembangunan yang begitu hebat dan memberi pulangan pendapatan kepada rakyat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika membahaskan Rang Undang-Undang Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (Pindaan) 2022 di Dewan Negara, hari ini.

Sementara itu, Dr Wan Martina berkata, penghasilan gula dari pokok kelapa atau ‘nise’ oleh penduduk tempatan juga berpotensi untuk diketengahkan sebagai produk premium buatan Malaysia.

Katanya, harga gula di pasaran sangat tinggi, namun penjualan nise di Kelantan masih pada harga berpatutan.

“Saya ingin mencadangkan ECER membangunkan produk orang kampung selain membangunan sektor pelancongan di Kelantan.

“Produk gula kelapa ini begitu baik dan berpotensi membantu ramai usahawan Industri Kecil Sederhana (IKS) kerana dapat mengekalkan sentuhan ‘produk orang kampung’ dan organik,” katanya. – HARAKAHDAILY 10/8/2022