Palestin rayu perlindungan terhadap serangan ‘tanpa provokasi’ Israel

16 kanak-kanak Palestin yang terbunuh dalam serangan kejam terbaharu zionis Israel di Gaza dalam tempoh 72 jam dari 6 hingga 8 Ogos 2022. (FOTO The Arab News)

Susunan ZULHAIDI MANSOR

GAZA: Susulan serangan terbaharu zionis Israel di Gaza, wakil Palestin menyeru masyarakat antarabangsa agar memberikan perlindungan kepada rakyatnya, yang menyaksikan 46 orang terbunuh kali ini.

Wakil Palestin ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Riyad Mansour memberitahu Majlis Keselamatan PBB pada Isnin (8 Ogos) bahawa serangan kejam zionis Israel itu adalah pencerobohan yang tidak diprovokasi dan tidak wajar, lapor Anadolu Agency

Advertisement

Menurut laporan itu, rayuan itu dibuat selepas gencatan senjata yang ditanggung oleh Mesir untuk menamatkan tiga hari serangan udara Israel ke atas Gaza dari 6 hingga 8 Ogos itu.

Sehubungan itu, PBB mengalu-alukan gencatan senjata itu, tetapi memberi amaran bahawa ia adalah agak  rapuh.

Penyelaras Khas PBB untuk Proses Keamanan Timur Tengah, Tor Wennesland berkata, sebarang penyambungan semula permusuhan hanya akan membawa kesan buruk kepada kedua-dua rakyat Palestin dan zionis Israel, yang akan menimbulkan kesukaran bagi sebarang kemajuan dari segi politik. 

Asap dan api menjulang di sekitar lokasi serangan udara Israel ke atas Rafah, di selatan Gaza pada 7 Ogos 2022. (FOTO Anadolu Agensi)

Sementara Mansour dalam kenyataannya berkata bahawa alasan sebenar hampir tidak terselindung, kerana pilihan raya Israel yang akan datang dan terdesak untuk merayu dan menenangkan pelampau di negara zionis itu.

“Kami perlukan perlindungan. Orang awam kita berhak mendapat perlindungan. Anak-anak kita berhak mendapat perlindungan.”

“Adakah anda tahu bagaimana rasanya menjadi tidak berdaya? Tidak dapat memberikan sebarang perlindungan kepada anak anda? Untuk bertahan dalam satu peperangan dan menunggu serangan seterusnya?” tegas Mansour.

Warga Palestin di Rafah, Gaza yang terselamat dalam serangan terbahru zionis Israel ini tidak mengetahui apakah nasib yang akan dialami mereka pada masa akan datang. (FOTO Mondoweiss)

Beliau berkata usaha untuk mencapai gencatan senjata membantu mencegah tercetusnya perang berskala penuh dan membolehkan penyampaian bantuan kemanusiaan yang amat diperlukan untuk penduduk di Gaza.

“Kami juga mengalu-alukan pembukaan semula titik persimpangan Erez dan Kerem Shalom oleh pihak berkuasa Israel, yang membenarkan sejumlah 23 trak bahan api memasuki Gaza, membolehkan loji kuasa enklaf itu beroperasi semula,” katanya.

Sementara TRT World melaporkan bahawa Duta Besar Amerika Syarikat ke PBB, Linda Thomas-Greenfield menyeru kedua-dua pihak untuk melaksanakan sepenuhnya gencatan senjata dan berkata AS sedang berusaha serius untuk mencegah keganasan selanjutnya.

Rakyat Palestin yang tidak berdosa termasuk kanak-kanak kekal menjadi mangsa kekejaman serangan udara zionis Israel di Gaza. (FOTO Los Angeles Times)

Semasa peningkatan keganasan rejim zionis Israel itu, 46 rakyat Palestin terbunuh, termasuk 16 kanak-kanak, dan lebih 360 cedera.

Dalam pada itu, Tor Wennesland dalam kenyataan berkata, beratus-ratus rumah rosak atau musnah, dan 70 warga Israel cedera akibat serangan roket kumpulan Jihad Islam Palestin.

“Usaha untuk mencapai gencatan senjata membantu mencegah tercetusnya perang berskala penuh dan membolehkan penyampaian bantuan kemanusiaan yang amat diperlukan untuk penduduk di Gaza,” ujar Wennesland. – HARAKAHDAILY 9/8/2022