Arab Saudi rancang beli saham Aston Martin

DBR1/1 1956 mencatat rekod sebagai jenama model Aston Martin termahal pernah dijual melalui lelongan Sotheby di Pebble Beach, California Concours d'Elegance dengan harga lebih AS$22 juta pada Ogos 2017. (FOTO Autospeed)

Susunan YUSMAN AWANG

LONDON: Dana Pelaburan Awam Arab Saudi (PIF) dilaporkan sedang berbincang dengan Aston Martin dalam perancangannya untuk memperoleh apa yang dikatakan akhbar Financial Times pegangan saham sebanyak AS$243.5 juta (RM1.07 bilion) dalam syarikat pengeluar jenama kereta mewah itu.

Pengilang kenderaan Britain itu bagaimanapun enggan mengesahkan atau menafikan laporan  akhbar berkenaan  tetapi susulan berita itu pada Khamis (30 Jun) menyebut bahawa kejatuhan harga saham syarikat itu dikurangkan kepada sembilan peratus daripada kejatuhan 20 peratus pada awal hari itu.

Advertisement

Sejak tawaran awam permulaannya pada tahun 2018, Aston Martin telah bergelut dengan harga saham yang jatuh hampir 68 peratus pada tahun ini sahaja.

Pada bulan Januari lalu, Aston Martin menyalahkan keuntungan yang lebih rendah daripada jangkaan atas kelewatan penghantaran kereta sport Valkyrie edisi terhadnya, tetapi syarikat itu berkata pada Khamis bahawa pengeluaran model itu telah mula meningkat.

Dalam usaha selanjutnya untuk meyakinkan pelabur, ia menambah bahawa pasukan pengurusannya, yang diketuai oleh bos baharu, Amedeo Felisa, kini semakin menumpukan terhadap pelancaran model baharu bermula pada 2023.

Pelakon Daniel Craig di sisi kereta model klasik Aston Martin DB5 yang digunakan dalam filem James Bond, No Time To Die. (FOTO express.co.uk)

Memetik empat sumber yang dikatakan hampir dengan perbincangan pelaburan PIF, Financial Times berkata Aston Martin sedang berusaha untuk mengumpul dana tambahan bagi  rangkaian kereta baharunya. 

Sementara, majalah Autocar melaporkan bahawa pengilang juga sedang berbincang dengan syarikat dana pelaburan yang berpangkalan di AS kerana ia ingin mengumpul modal.

Jenama kenderaan Aston Martin meraih populariti, khususnya dari segi prestij apabila kerap muncul dalam dalam siri filem James Bond.

Model B5 Vantage Junior yang merupakan kereta Aston Martin edisi mini yang dijual khusus untuk golongan kanak-kanak ini dijual dari harga RM247,921 setiap satu unit. (FOTO Topgear)

Terbaharu adalah menerusi filem, No Time To Die (2022) yang menampilkan aktor Daniel Craig sebagai James Bond memandu kenderaan klasik jenama itu, Aston Martin DB5 dalam adegan kejar mengejar dengan kereta Jaguar F-Type Coupe.

Sementara, kereta Bond paling mahal pernah dijual di lelongan awam ialah Aston Martin DB5 1965 yang  digunakan dalam filem Thunderball yang menampilkan aktor Sean Connery sebagai James Bond, dijual pada harga lebih AS$6 juta (atau $6,385,000) pada acara jualan lelongan RM Sotheby’s Monterey 2019.

Pada Ogos 2017, sebuah kereta dari jenis Aston Martin DBR1/1 1956 dijual di lelongan Sotheby di Pebble Beach, California Concours d’Elegance pada  harga lebih AS$22 juta (atau AS$22,550,000), yang menjadikannya jenama Aston Martin dan kenderaan buatan British paling mahal pernah dijual di acara lelongan.

Model Aston Martin Valkyrie Spider setiap satu unit dijual di pasaran terbuka pada harga AS$3 juta. (FOTO Autoevolution)

Aston Martin juga mengeluarkan jenama klasik kenderaannya untuk golongan kanak-kanak dikenali sebagai DB5 Junior yang mana pengeluarannya bermula di United Kingdom pada 2021. 

DB5 Junior dijual setiap satu di pasaran terbuka pada harga £35,000 (RM192,827), manakala untuk edisi B5 Vantage Junior pula dari £45,000 (RM247,921).

Sementara jenama moden Aston Martin pula dijual di pasaran terbuka paling murah ialah model Vantage, setiap satu bermula pada harga AS$149,000, manakala yang paling mahal ialah model Valkyrie termasuk edisi premium Spider yang setiap unit dijual pada harga AS$3 juta. – HARAKAHDAILY 1/7/2022