Susulan krisis Ukraine: Harga minyak sawit jadi paling mahal

Kedudukan Ukraine sebagai negara pengeksport minyak bunga matahari utama di dunia kini terancam selepas ia diserang Rusia sejak 24 Februari 2022. (FOTO AFP/Getty Images)

MUMBAI: Minyak sawit menjadi antara empat minyak makan paling mahal buat kali pertama apabila pelobi tergesa-gesa mendapatkan penggantian bagi penghantaran minyak bunga matahari dari rantau Laut Hitam, pengeksport  nombor yang terganggu susulan serangan Rusia ke atas Ukraine.

Rekod harga premium minyak sawit berbanding minyak makan saingan yang lain bagaimanapun boleh menjejaskan pengguna di Asia dan Afrika yang sudah dibebani ketika ini akibat kenaikan harga bahan api dan kos makanan, yang memaksa mereka berkemungkinan  mengurangkan penggunaan minyak sawit dan beralih kepada minyak soya pula.

Advertisement

Minyak sawit mentah ditawarkan pada kira-kira AS$1,925 (RM8,071) setiap satu tan, termasuk kos, insurans dan pengangkutan (CIF), di India untuk penghantaran Mac, berbanding AS$1,865 untuk minyak kacang soya mentah.

Minyak biji sesawi mentah ditawarkan pada harga sekitar AS$1,900, manakala peniaga tidak menawarkan minyak bunga matahari mentah kerana pelabuhan di Ukraine ditutup akibat krisis berkenaan.

Minyak sawit melonjak kepada harga premium dalam sejarah berbanding minyak soya di India bagi penghantaran bulan Mac ini,  yang mencetuskan peralihan dalam corak pembelian.

Laut Hitam menyumbang 60 peratus daripada pengeluaran minyak bunga matahari dunia dan 76 peratus daripada jumlah eksport global. Pelabuhan di Ukraine akan kekal ditutup sehingga pencerobohan tamat.

“Pelobi Asia dan Eropah telah meningkatkan pembelian minyak sawit untuk penghantaran bagi menggantikan minyak matahari. Pembelian ini telah menaikkan minyak sawit ke paras harga yang tidak rasional,” kata seorang peniaga yang berpangkalan di Mumbai dengan firma perdagangan global.

“Mereka mempunyai pilihan untuk membeli soya juga. Tetapi penghantaran segera soya adalah terhad dan mereka mengambil masa yang lebih lama untuk mendarat di Asia berbanding minyak sawit,” katanya lagi.

Gambar fail seorang pekerja ladang kelapa sawit di Slim River, Perak, Malaysia sedang menunjukkan biji-biji sawit yang digunakan bagi penghasilan minyak sawit, pada 12 Ogos 2021 (FOTO Reuters)

Dalam pada itu, pengeluaran kacang soya di Argentina, Brazil dan Paraguay dijangka menurun akibat cuaca kering.

“Pembeli di Asia yang sensitif harga secara tradisinya bergantung kepada minyak sawit kerana kos yang rendah dan masa penghantaran yang cepat, tetapi kini mereka perlu membayar  harga premium lebih AS$50 setiap tan berbanding minyak soya dan minyak matahari,” kata seorang peniaga minyak makan yang berpangkalan di Kuala Lumpur.

“Harga premium minyak sawit adalah buat sementara sahaja dan boleh menurun dalam beberapa minggu akan datang apabila pembeli beralih kepada minyak soya untuk penghantaran bulan April,” kata peniaga itu lagi.

Sementara menurut seorang pelobi bahan makanan berkenaan di India, kebanyakan permintaan tambahan untuk minyak sawit dipenuhi oleh Malaysia, kerana Indonesia telah meletakkan sekatan bahan tersebut ke atas eksport. – Reuters