Jubli Emas Bandar Raya KL disambut 1 Feb 2022

Foto daripada Facebook Shahidan Kassim.

KUALA LUMPUR: Sambutan Jubli Emas Bandar Raya Kuala Lumpur (1972-2022) akan diadakan pada 1 Feb depan, bagi memperingati ulang tahun ke-50 pengisytiharan Kuala Lumpur sebagai bandar raya pertama di Malaysia pada 1972.

Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Dr Shahidan Kassim berkata sambutan itu diadakan bagi memupuk kesedaran dan sifat kesepunyaan warga kota terhadap bandar raya Kuala Lumpur melalui penglibatan yang lebih meluas dalam program dan aktiviti sambutan.

Advertisement

Beliau berkata 50 program dan aktiviti telah diatur khusus untuk disertai oleh warga kota, yang bertujuan menjalinkan hubungan erat dan lebih inklusif antara Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), masyarakat dan pihak berkepentingan.

“Antara program dan aktivitinya ialah Pertandingan Menulis Artikel Kuala Lumpur, Festival Gendang dan Tari Kuala Lumpur, Karnival Ohhh Kuala Lumpur, Festival Nostalgia Kuala Lumpur-KL Dulu dan Festival Jom Makan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas melancarkan logo, slogan dan maskot bagi sambutan berkenaan sempena genap 100 hari menjelang 1 Feb 2022, di sini, hari ini yang turut dihadiri Timbalannya Datuk Seri Jalaluddin Alias dan Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Seri Mahadi Che Ngah.

Shahidan berkata Kuala Lumpur telah melalui evolusi yang hebat dari sebuah pekan kecil sehingga apa yang kita dapat lihat hari ini. Kejayaan demi kejayaan dilakar dalam pelbagai bidang di peringkat negara mahupun di persada dunia sekali gus membuktikan pencapaian yang luar biasa dalam tempoh lima dekad ini.

Sementara itu beliau berkata DBKL sedang menunggu hasil laporan daripada Institut Kerja Raya Malaysia (IKRAM) berhubung kejadian tanah runtuh di Lingkungan Negeri Sembilan, Bukit Persekutuan, Bangsar, semalam.

“Kerja-kerja pembaikan dan pemulihan akan dilakukan serta-merta selepas memperolehi keputusan laporan itu. Kita berharap penduduk yang terjejas dapat berpindah buat sementara waktu ini,’ katanya.

Kejadian kira-kira pukul 7 malam semalam melibatkan bahu jalan utama sepanjang 40 meter di belakang rumah penduduk di kawasan terbabit. – BERNAMA