Kerajaan guna pendekatan baharu majukan Kampung Baru

Oleh ZIAUDDIN SHARUDDIN

KUALA LUMPUR: Kerajaan meneruskan pembangunan Kampung Baru dengan menggunakan pendekatan baharu, iaitu pembangunan secara organik dan berfasa mengikut blok pembangunan.

Menteri Wilayah Persekutuan, Dato’ Seri Dr Shahidan Kassim, berkata pendekatan itu mempunyai kebolehlaksanaan yang tinggi dan ketika ini, 44 blok pembangunan telah dikenal pasti.

Advertisement

Katanya, kerajaan tidak akan terlibat dalam pembelian tanah secara keseluruhan dan sebaliknya pembangunan Kampung Baru dibuat secara usaha sama antara pemaju dan pemilik tanah atau petak, mengikut blok pembangunan berkenaan.

“Selaras dengan pendekatan baharu ini, peruntukan kerajaan hanya akan digunakan bagi pembangunan infrastruktur melalui menaik taraf jalan utama dan akses keluar masuk yang menjadi pemangkin kepada pembangunan semula Kampung Baru,” katanya menjawab soalan lisan Khalid Abd Samad (PH- Shah Alam) di Dewan Rakyat, hari ini.

Shahidan berkata, nilai hartanah yang ditawarkan kepada pemilik tanah bergantung kepada mekanisme pembangunan yang akan dilaksanakan mengikut kesesuaian pembangunan.

Katanya, pendekatan baharu dilaksanakan dalam 3 tempoh fasa pembangunan, iaitu Pembangunan Jangka Pendek (2021-2025), Pembangunan Jangka Sederhana (2025-2034) dan Pembangunan Jangka Panjang (2021-2040).

Pembangunan jangka pendek, katanya adalah dalam tempoh 5 tahun membabitkan pembangunan semula kawasan Sungai Baru dan kawasan Flat PKNS Jalan Tun Razak serta pembangunan infrastruktur yang melibatkan cadangan pelebaran dan menaik taraf Jalan Raja Uda Kampong Baru.

Pada fasa ini, katanya turut dirancang dilaksanakan ialah sambungan Lebuh Raya DUKE 2A dari Jalan Kuching ke Kampong Baru di Jalan Raja Muda Abdul Aziz, cadangan pembinaan akses keluar masuk Lebuh Raya AKLEH di Sungai Baru dan pembangunan tapak klinik kesihatan dengan pembangunan lebih ekonomik.

“Pembangunan Jangka Sederhana pula melibatkan tempoh masa 10 tahun dan ditumpukan kepada pembangunan kediaman kompetitif di Kampung Periok dan pembangunan blok yang berpotensi di Kampong Pindah,” katanya.

“Sementara Pembangunan Jangka Panjang melibatkan tempoh masa 20 tahun, bagi mempromosikan dan membangunkan blok pembangunan yang berpotensi dari semasa ke semasa bergantung kepada kesediaan pemaju,” katanya.

Shahidan berkata, Perbadanan Pembangunan Kampung Baru melalui Kementerian Wilayah Persekutuan telah membuat permohonan peruntukan di bawah Rolling Plan Kedua (RP2) Rancangan Malaysia Ke-12 sebanyak RM148 juta dan masih menunggu kelulusan Unit Perancangan Ekonomi (EPU), iaitu permohonan perolehan tanah Kampong Pindah sebanyak RM100 juta (premium tanah) .

Katanya, Perbadanan Pembangunan Kampung Baru juga mengemukakan permohonan peruntukan RM48 juta untuk pengambilan tanah bagi pelebaran dan menaik taraf Jalan Raja Uda. – HARAKAHDAILY 14/9/2021