Formula PAS pertahan kerusi dimenangi PRU14

Oleh SALMAH MAT HUSAIN | FOTO RIZAL TAHIR

KOTA BHARU: Pada dasarnya pembahagian kerusi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) antara Umno dan PAS Kelantan sudah mencapai tahap 70 peratus selesai.

Naib Presiden PAS, Dato’ Mohd Amar Abdullah berkata, tahap tersebut melibatkan beberapa perkara dasar dan bukan lagi secara lebih menyeluruh.

Katanya, ia melibatkan rundingan dalam Muafakat Nasional (MN) dengan dasar yang dipersetujui kerusi yang PAS menang, PAS akan bertanding.

Advertisement

Manakala kerusi yang Umno menang, Umno pula bertanding pada PRU15 nanti.

“Cuma secara rasminya, berapa kerusi dan kerusi mana yang masih kosong itu masih belum diselesaikan.

“Begitu juga melibatkan kerusi yang Umno dan PAS tidak menang pada PRU lepas belum diselesaikan. Ada lagi beberapa perkara yang perlu kita putuskan,” katanya selepas menghadiri sambutan Hari Suri Mithali di sini hari ini.

Mohd Amar yang juga Timbalan Menteri Besar berkata, PAS masih berharap wujud keserasian antara Umno dan Bersatu bagi memastikan pembahagian kerusi dan persediaan PRU15 lebih mantap.

Katanya, Umno seharusnya melihat perkara itu secara lebih jauh.

Malah tambahnya, beberapa kajian yang dibuat membuktikan mereka tidak boleh membentuk kerajaan yang kuat jika hanya melibatkan PAS dan Umno semata-mata.

Beliau juga berkata, demi bangsa Melayu, ketiga-tiga parti itu perlu berjuang bersama.

“Semua pihak perlu mengambil kira perkara tersebut memandangkan PAS, Umno dan Bersatu sebenarnya mempunyai kelemahan dan kelebihan masing-masing.

“Bagaimanapun akan bertambah kuat apabila tiga parti bergabung. Kita semua ada kelemahan, kalau duduk bersama kelemahan itu boleh ditampung antara satu sama lain.

“Apa yang penting kita bekerja untuk rakyat,” katanya. – HARAKAHDAILY 9/9/2021