Perhebatkan lagi program akar umbi powerlifting

TOKYO: Satu tindakan drastik untuk memperhebatkan lagi program akar umbi sukan powerlifting negara perlu dijalankan, bagi memastikan kejayaan dua atlet di Sukan Paralimpik Tokyo mampu diteruskan pada masa akan datang.

Kem powerlifting negara menampilkan prestasi membanggakan, apabila Bonnie Bunyau Gustin yang bertanding dalam kategori lelaki 72 kilogram (kg) mencatat sejarah muncul atlet pertama meraih emas negara pada temasya berprestij itu Sabtu lepas, diikuti Jong Yee Khie yang merangkul perak kategori lelaki 107kg semalam.

Advertisement

Jurulatih kebangsaan Jamil Adam, mencadangkan langkah itu yang merangkumi meningkatkan proses pencarian bakat, agar negara tidak ketandusan atlet untuk bertanding dalam mana-mana pertandingan di masa depan.

Beliau memberi contoh, kem powerlifting negara ketika ini memiliki 50 orang atlet wanita dan lelaki berbanding Thailand dan Indonesia, yang dilihat mempunyai 300 atlet termasuk barisan pelapis dalam skuad mereka.

“Saya harap kejayaan Bonnie dan Yee Khie mampu membakar semangat pihak di peringkat negeri khususnya, untuk merancakkan program pembangunan akar umbi terutamanya pencarian bakat bagi sukan powerlifting.

“Jika program ini berjalan lancar, saya percaya atlet kita mampu untuk pergi lebih jauh lagi pada masa hadapan,” katanya dalam sidang media secara dalam talian.

Mengulas mengenai prestasi keseluruhan pasukannya di Jepun, Jamil ternyata berpuas hati apabila kedua-dua anak buahnya berjaya membawa pulang pingat, hasil daripada perancangan rapi dilakukan pihaknya sejak beberapa tahun lepas.

Sementara itu, beliau memaklumkan percaturannya menukar kategori Yee Khie daripada 97kg ke 107kg ternyata membuahkan hasil, selepas atlet Sarawak berusia 32 tahun itu meraih pingat perak dalam penampilan keduanya selepas Rio 2016.

Beliau mengakui prestasi Yee Khie tidak menyerlah ketika bertanding dalam kategori 97kg, yang turut menyaksikannya sekadar menamatkan saingan di tempat ketujuh pada edisi lalu di Rio 2016.

Dalam pada itu, jurulatih berusia 52 tahun itu kagum dengan semangat Yee Khie, yang tidak pernah mengenal erti putus asa dalam mencapai sesuatu kejayaan, seperti dibuktikannya semalam.

Katanya Yee Khie sanggup belajar daripada kesilapan lalu, untuk bangkit menyajikan aksi terbaik dalam kejohanan disertainya, selain tidak pernah mempunyai sifat gentar dalam dirinya. – BERNAMA