Wakil rakyat: Pembuat dasar atau pegawai kebajikan?

HARI ini apabila berlaku sesuatu masalah rakyat akan menuntut agar Menteri turun padang dan menyelesaikannya dengan segera. Walaupun perkara tersebut boleh diselesaikan di peringkat jabatan atau oleh pegawai-pegawai kerajaan namun mereka berharap dengan perhatian Menteri tindakan kerajaan akan dapat disegerakan. Kita tidak boleh menyalahkan rakyat jika memiliki kafahaman sedemikian. Kadang-kala hanya dengan kehadiran ‘orang atasan’ sesuatu tindakan akan berlaku.

Walau bagaimanapun menyelesaikan satu masalah sahaja tidak memadai kerana masalah yang sama mungkin akan muncul di tempat-tempat lain. Penyelesaian yang terbaik adalah dengan satu tindakan atau meluluskan satu pelan atau meluluskan satu polisi yang dapat memastikan masalah yang sama tidak akan muncul sama sekali.

Advertisement

Tidak ada gunanya jika sesuatu masalah itu dapat diselesaikan namun begitu punca sebenar masalah tersebut tidak ditangani. Akibatnya masalah yang sama akan terus berulang di tempat-tempat lain. Ketika itu Menteri atau pemimpin kerajaan mungkin tidak mempunyai masa yang mencukupi untuk melakukan turun padang. Justeru itu perlunya satu penyelesaian yang holistik.

Walau bagaimanapun rakyat perlu diraikan. Kadang-kala kehadiran pemimpin kerajaan sudah memadai untuk meredakan kemarahan rakyat. Ia menunjukkan keprihatinan kerajaan walaupun kadang kala tidak banyak yang dapat mereka lakukan dengan turun padang tersebut.

Ketika saya merupakan Exco Perumahan Negeri Selangor (2008 hingga 2018) saya kerap menerima permintaan untuk turun padang ke pembangunan berstrata bagi menyelesaikan masalah penduduk. Walau bagaimanapun terdapat masalah yang hanya boleh diselesaikan dengan meminda akta dan ketika itu Akta 663.

Masalah yang sama akan timbul selagi akta tidak dipinda walaupun Exco atau wakil rakyat turun setiap minggu. Akhirnya dalam tahun 2013, Akta 663 telah gantikan dengan Akta 757 yang dapat menyelesaikan banyak masalah. Walaupun urusan penggubalan akta ini adalah di peringkat Kerajaan Persekutuan namun kami telah banyak berkongsi pengalaman di Selangor dengan mereka.

Hari ini ketika rakyat berhadapan dengan pelbagai masalah akibat pandemik COVID-19, rakyat sentiasa menuntut Menteri, Timbalan Menteri dan pimpinan-pimpinan kerajaan lain turun untuk menyelesaikan masalah-masalah mereka. Kerajaan telah bertindak dengan mewujudkan pelbagai program dan inisiatif untuk membantu rakyat, menyelamatkan nyawa dan memulihkan ekonomi. Satu demi satu diperkenalkan. Pelan Pemulihan Negara (PPN) diharap dapat membawa negara keluar dari krisis pandemik ini. Pelan dan program yang holistik dan realistik diperlukan.

Satu lagi contoh bagaimana polisi baru dapat menyelesaikan masalah rakyat adalah usaha pemain bola sepak England dan Manchester United yang gagal menyempurnakan penalti pada Euro 2020, Marcus Rashford. Beliau telah dikurniakan anugerah Member of the Order of the British Empire (MBE) pada bulan Oktober 2020 kerana usaha beliau membantu pelajar-pelajar sekolah menerima makanan percuma. Dengan kerjasama sebuah badan kebajikan beliau berjaya mengumpul 20 juta pound dan berjaya membantu 1.3 juta pelajar-pelajar sekolah.

Walau bagaimanapun adalah lebih mudah jika Kerajaan Boris Johnson mengubah polisi mereka untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh pelajar-pelajar sekolah itu. Akhirnya hasil kempen Rashford, kerajaan telah meminda polisi mereka berkaitan makanan percuma di sekolah-sekolah. Hanya dengan satu pindaan polisi dapat membantu menyelesaikan masalah tersebut.

Di negara-negara Barat, seorang wakil rakyat dikenali sebagai ‘lawmaker’ atau pembuat undang-undang. Tugas mereka adalah membahas dan meluluskan undang-undang atau polisi. Tugas ini adalah amat penting kerana satu undang-undang atau satu polisi akan memberi kesan kepada berjuta-juta rakyat.

Tidak dapat dinafikan lawatan atau turun padang dapat memberikan sentuhan peribadi (personal touch) yang begitu penting kepada rakyat yang berhadapan dengan masalah tetapi kesannya adalah terhad. Hanya kepada mereka yang terlibat.

Seorang Ahli Parlimen Malaysia pernah memohon maaf kepada para pengundi di kawasan beliau kerana jarang melawat mereka. Tetapi ada pengundi yang menjawab balik, “Tidak mengapa, terus memainkan peranan YB di Parlimen”. Walau bagaimanapun tanpa turun padang seorang wakil rakyat mungkin tidak akan mengetahui akan masalah yang dihadapi oleh penduduk di kawasan beliau dan tidak tahu apakah polisi, program, pindaan undang-undang atau undang-undang baharu yang diperlukan. Atau keberkesanan program yang dilaksanakan.

Perlu ada keseimbangan kerana wakil rakyat di negara kita dikaitkan dengan KBSM atau ‘Kenduri Bersalin Sakit Mati’. Rakyat hendak melihat wakil rakyat di hadapan mata mereka ketika masa-masa tertentu atau mereka akan dianggap tidak mesra rakyat. Selalunya rakyat tidak tahu berapa jam wakil rakyat mereka berucap atau berbahas di Parlimen atau di Dewan Undangan Negeri. 

Kita tidak boleh menyalahkan rakyat kerana ia telah menjadi budaya di dalam masyarakat kita sejak Merdeka. Namun begitu wakil-wakil rakyat kita lebih-lebih lagi mereka yang memegang jawatan di dalam kerajaan memahami tugas mereka. Saya pernah mendengar seorang pengundi merungut kerana wakil rakyat beliau jarang dilihat di kawasan. Tetapi pengundi itu tidak langsung mengambil kira peranan yang dimainkan oleh YB itu di Parlimen. Usaha perlu dilakukan untuk memberi kefahaman kepada rakyat.

Walau bagaimanapun bukan sekadar kefahaman tetapi sistem dan rangkaian sokongan di dalam masyarakat kita hendaklah lengkap dan jelas di mana mereka yang susah tidak lagi memerlukan khidmat seorang wakil rakyat untuk mendapatkan bantuan. Di sesetengah negara Barat terdapat ‘social worker’ yang dibayar gaji oleh kerajaan untuk membantu rakyat sepenuh masa. Rakyat tidak perlu tercari-cari apabila berhadapan dengan masalah kerana kesemuanya tersedia di hadapan mereka.

Perkara ini penting jika kita mahukan Ahli-ahli Parlimen yang lebih berwibawa dan yang bukan sekadar pegawai kebajikan tetapi mahir di dalam pelbagai kepakaran sesuai dengan negara kita yang menuju ke arah sebuah negara maju. Satu contoh adalah Singapura di mana Ahli-ahli Parlimen mereka bukan dari kalangan pimpinan akar umbi. Tetapi mereka yang berjaya di dalam bidang masing-masing. Kerana itu terdapat di antaranya adalah peneraju industri, tokoh korporat, profesor, pegawai tinggi kerajaan, tokoh kesatuan sekerja dan bekas jeneral angkatan tentera.

DATO’ ISKANDAR ABDUL SAMAD
Ketua Penyelaras
Pusat Sumber Untuk Kemajuan Kemasyarakatan Dan Perumahan (REACH) – HARAKAHDAILY 16/7/2021

Sumber Asal: https://www.facebook.com/100000270189106/posts/4487364491282513/