Pelaburan ke Kedah ‘menggemparkan’ – Dr Ku Rahman

Diunjur menerima pelaburan keseluruhan mencecah RM53 bilion tahun ini

ALOR SETAR: Usaha menarik kemasukan pelabur bukanlah untuk bermegah-megah, tetapi mempunyai sebab yang sangat bermakna kepada negeri atau negara apabila menerima sesuatu pelaburan.

Exco Kerajaan Negeri, Dato’ Wira Dr Ku Abd Rahman Ku Ismail menerangkan, pelabur terutamanya yang berimpak tinggi akan membelanjakan wang dengan sangat banyak untuk melabur.

“Kalau perindustrian dia buat kilang dan hasilkan produk. Kalau perkhidmatan dia buat hotel dan sebagainya. Dia pasti meningkatkan ekonomi negeri atau Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

Advertisement

“Dan meningkatkan pendapatan penduduk. Pendapatan perkapita penduduk akan meningkat dengan meningkatnya ekonomi negeri dan negara. Di mana kesan secara langsung mewujudkan pekerjaan,” ujarnya.

Katanya, rakyat yang mencapai kelulusan akademik tidak semuanya dapat bekerja di sektor kerajaan, tetapi dengan kerajaan mengadakan industri, ramai rakyat akan dapat kerja sekali gus menyumbang ke negeri.

Menurut beliau yang memegang portfolio Industri & Pelaburan, Sains Teknologi & Inovasi dan Pengajian Tinggi, hampir 200,000 atau hampir 10 peratus rakyat negeri ini bekerja di sektor industri.

“Bayangkan kalau kita tidak bawa masuk pelaburan sama ada daripada luar negeri atau dalam negeri, di mana 200,000 orang ini akan bekerja? Itu kesan secara langsung yang kita boleh tengok. 

“Setiap kali kita bawa masuk pelaburan, berapa bilion pun, dia mesti mewujudkan peluang pekerjaan. Bayangkan kalau tidak kita tak bawa masuk pelaburan, dan kita tak bangunkan kilang-kilang ini?” ujarnya yang juga ADUN Guar Chempedak.

Pelaburan juga kata Dr Ku Rahman, akan meningkatkan pendapatan kerajaan negeri apabila tanah pertanian ditukar kepada perindustrian di mana premium dikenakan berjumlah jutaan ringgit.

Jelasnya lagi, ia sekali gus mendatangkan juga pendapatan kepada kerajaan tempatan melalui cukai dikenakan dan perkhidmatan yang diberikan kepada pihak pelabur di tempat itu.

Menurutnya, Majlis Daerah Padang Terap dahulu memiliki pendapatan sedikit tetapi setelah dibangunkan Kedah Rubber City menerima berbelas juta ringgit dari bayaran permohonan kebenaran merancang sahaja.

“Selepas dibangun kilang, setiap tahun mereka akan membayar cukai tanah dan cukai tanah industri ini, dia lebih tinggi daripada cukai tanah kita buat rumah, cukai tanah kita tanam pokok getah kelapa sawit, dia punya cukai memang amat tinggi,” ujarnya.

Pelaburan masuk kupasnya lagi, memberi kesan keseluruhan yang besar juga kepada Kerajaan Persekutuan terutamanya memberikan pendapatan berbilion ringgit.

Terang beliau, pendapatan tersebut diperolehi menerusi daripada cukai pendapatan individu, cukai korporat, cukai kastam, cukai eksport dan cukai import serta lain-lain lagi.

Selain itu katanya, pelaburan masuk mengubah landskap setempat apabila ia dibangunkan di mana turut bersama prasarana perumahan dan infrastruktur dan kemudahan-kemudahan lain.

Dato’ Dr Ku Rahman dalam mengulas mengenai jumlah pelaburan diluluskan yang diterima Kedah bagi suku pertama 2021 mencecah RM43 bilion menyifatkan ia ‘menggemparkan’.

Kata beliau, ianya amat menggembirakan dan jumlah tersebut tidak pernah diraih oleh mana-mana negeri dalam Malaysia hatta untuk kemasukan pelaburan selama setahun sekalipun.

Kupas beliau, sebanyak RM42.23 bilion diperolehi dari pelaburan langsung asing (FDI) dari satu syarikat sahaja iaitu Risen Solar Technology pengeluar sel dan modul untuk industri solar.

Manakala selebihnya RM588 juta terang beliau, adalah daripada sektor perkhidmatan termasuk ladang-ladang solar yang negeri Kedah menerima tarikan utama untuk membangunkannya.

“Sebab di Kedah kita punya tempoh dapat cahaya matahari lebih panjang daripada negeri-negeri lain. Solar ini, daerah Sik sahaja ada sebuah syarikat dia punya pelaburan di situ bernilai RM255 juta,” ujarnya.

Beliau menjangkakan untuk baki tahun 2021 ini Kedah akan menerima suntikan pelaburan tambahan sebanyak RM10 bilion lagi, sekali gus menjadikan jumlah keseluruhan menjangkau RM53 bilion. – HARAKAHDAILY 18/6/2021