Kenapa pelabur pilih Malaysia, datang ke Kedah?

SUNGAI PETANI: Keputusan atau pilihan pelabur untuk ke sesuatu tempat sangat dipengaruhi oleh kesediaan atau tawaran paling selesa dan kondusif yang wujud untuk mereka berurusan dalam menjalankan operasi.

Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar (MBi) Kedah, Muhamad Sobri Osman berkata, pelabur memilih ke Kedah kerana mereka yakin untuk datang ke negeri ini dengan segala yang telah ada di sini.

“Keyakinan ini timbul kerana Kedah mempunyai infrastruktur lengkap seperti tanah yang tersedia, tenaga elektrik yang stabil dan bekalan air mencukupi, jalan yang baik dan port yang berdekatan selain tenaga mahir yang cukup, pegawai dan kerajaan yang mesra pelabur selain dari politik stabil,” ujarnya.

Advertisement

Malah menurutnya, kekayaan sumber semulajadi juga mempengaruhi pelabur ke sesuatu tempat sesuai dengan keperluan pelaburan di mana berkait pengoperasian dan perniagaan dijalankan pihak syarikat berkenaan.

“Pelabur juga nak tengok ada airport (lapangan terbang) dan port (pelabuhan) laut. Tetapi paling penting, pandangan pelabur pun tengok kestabilan politik di satu-satu tempat, sebab itu depa (mereka) mai (datang) ke Malaysia.

“Betul, (negara) kita pun ada isu-isu politik, tapi setakat ayaq (air) kocak dalam cawan saja, berbanding (situasi) politik di Thailand, Indonesia dan lain-lain (negara). Sebab negara depa pun ada tempat dan sumber banyak juga.

“Pelabur dia tengok sama negara ni ada pemerintahan beraja. Sultan dan Raja ni jadi tunggak pemerintahan, pergolakan parti politik masih di bawah payung naungan sultan. Di sini kita ada kelebihan. Patutnya, dengan simple majority, kerajaan sekarang tak stabil. Tapi raja-raja kukuhkan kestabilan politik. 

“Pelabur punya pandangan lain. Dia tengok, sistem pemerintahan keseluruhan negara, kerana ia menjamin kestabilan politik dan mengurangkan risiko. Tambah pula sekarang satu dunia tengah pandemik (COVID-19). 

“Bagi Kulim Hi-Tech Park (KHTP) yang menghadkan pelaburnya kepada industri berteknologi tinggi, biasanya pelabur masuk antara 1.5 hingga 2 pelabur sahaja setahun. Makna kata hanya tiga atau empat kilang baru yang dibina dalam tiga tahun.

“Peranan ‘existing tenant’ (penyewa sedia ada) pun jadi faktor tarikan pelabur baru ke sini (Kedah),” ujar beliau yang juga bekas Presiden Kulim Technology Park Corporation (KTPC) bahawa menjadi kebiasaan bakal pelabur merujuk dan mendapat pandangan dari pelabur sedi ada. 

Jelas beliau, mereka ini seperti duta yang memberi testimoni mengenai sesuatu tempat dan sebab itu penting untuk menjaga ‘existing tenant’ ini dalam usaha mendapatkan pelabur yang baharu lain.

Jelasnya lagi, kemampuan kerajaan atau pihak bertanggungjawab memberi perkhidmatan dan aspek rundingan dilakukan turut menjadi faktor pelaburan baharu dan pertambahan atau pembesaran operasi oleh pelabur sedia ada.

Terang beliau, dalam menjalankan perniagaan, pelabur tidak boleh menunggu lama, di mana perkara ini sangat berkait cepat atau lambat kerajaan atau pihak berkuasa membuat keputusan menjadikan ‘speed and how fast’sebagai satu yang sangat penting.

Penyataannya itu selari dengan kesungguhan ditunjukkan oleh pentadbiran kerajaan negeri pimpinan Menteri Besar, Muhammad Sanusi Md Nor yang menerima pelaburan mencecah RM43 bilion bagi suku pertama 2021.

“Dasar kita terbuka, kerja bagi cepat dan pantas, birokrasi pelik-pelik tak dak. Proses jadi cepat, tenaga, air, tanah dan environment yang sesuai dengan keperluan pelaburan.

“Pekerja mahir pun ramai dan kita ada pusat pengajian tinggi yang boleh supply pekerja mahir,” ujar Sanusi.

Berbicara mengenai kebajikan Sobri berkata, kebanyakan orang ramai melihat kebajikan lebih kepada aktiviti memberi beras atau bekalan makanan untuk rakyat yang terputus bekalan makanan. 

Juga kena musibah bencana alam atau kemalangan seperti kebakaran dan seumpamanya tetapi tegas beliau, kebajikan yang lebih besar adalah menyediakan peluang pekerjaan dan kerana itu kerajaan bekerja keras untuk menarik pelabur datang ke Kedah. 

Di mana jelasnya, impak penyediaan peluang pekerjaan ini selain dari menaikkan ekonomi ia juga boleh membolehkan sesebuah keluarga merencana kehidupan berkeluarga dan bermasyarakat. 

“Dia ada kerja, dia membangunkan keluarga, dia bantu keluarga dan bina masyarakat,” terang beliau.

Beliau turut senada dengan penyataan Sanusi bahawa kejayaan kemasukan pelaburan tersebut adalah hasil dari peranan dan kerja berpasukan di KHTP, Bahagian Pembangunan Ekonomi Negeri (BPEN) dan agensi kerajaan.

Sanusi baru-baru ini memuji bahawa pasukan ini telah bekerja dengan cekap dan inovatif selain turut disumbangkan peranan oleh Pihak Berkuasa Pelaksana Koridor Utara (NCIA) yang membangunkan Koridor Ekonomi Wilayah Utara (NCER).

Kedah kaya sumber, miskin hasil

Berdasarkan pengalamannya terlibat dalam hal ehwal pelaburan sejak zaman bekas Menteri Besar, Almarhum Tan Sri Dato’ Seri Diraja Ustaz Azizan Abdul Razak, beliau turut melontarkan pandangan khusus mengenai Kedah.

Menurut Muhamad Sobri, Kedah adalah negeri yang kaya dengan sumber semulajadi, tetapi miskin dari dan hasil pendapatan dan simpanan. 

“Saya ikut Sidang DUN lebih 10 tahun. Saya tengok pendapatan (negeri) kita tak banyak, (hanya) dalam RM500-RM600 juta setahun, paling tinggi dalam tahun 2017 sebanyak RM630 juta. Anggaran hasil Kerajaan negeri pun sekitar RM700 juta saja. 

“Jika kita boleh dapat 75 peratus dari anggaran hasil, itu pun dikira hebat dah” ujarnya menegaskan kekayaan sumber di negeri ini menuntut usaha meningkatkan hasil dari sumber yang ada.

Kupasnya, selain banyak hasil yang pergi ke Kerajaan Persekutuan, perolehan daripada hutan, perlombongan dan pertanian juga kurang kerana negeri ini sendiri tidak menjana industri hiliran dari sumber semulajadi sedia ada.

Terang beliau, untuk meninggikan hasil, Kedah sendiri perlu menyediakan keperluan untuk sumber semulajadi itu diproses di dalam negeri ini dengan meningkatkan produktiviti berbanding membawa sumber mentah keluar.

Beliau memberi contoh perlombongan silika memberi hasil sedikit dari sumber mentah itu, tetapi mendatangkan lebih banyak pendapatan apabila industri pemprosesannya seperti menghasilkan solar diadakan di negeri ini. 

“Dulu bawa ke luar (negeri lain), negeri itulah dapat (banyak hasil). Bila ada First Solar buka kilang di sini, dapat income dengan bagi pekerjaan. Kerajaan dapat premium tanah, dapat cukai. Hasil lagi banyak dapat di sini.

“Kita Kedah ni pun banyak sumber hutan. Satu pertiga hutan simpan kita hutan pengeluaran, maknanya boleh balak. Tapi di mana balak kayu kayan ni diproses? Dulu ada 40 hingga 50 kilang kayu kayan kat negeri ni, sekarang saya kira kurang dari 10.

“Banyak (kilang balak dan kayu kayan) di Penang (Pulau Pinang) lagi. Jadi Penang la untung. Begitu juga dari segi usaha kita nak meningkatkan hasil, misalnya buat Ladang Hutan. Tapi nak buat banyak bantahan.

“Sedangkan, Ladang Hutan boleh beri hasil enam kali ganda. Sebab dia bilangan dirian atau boleh tanam pokok dua kali ganda banyak dan tempohnya lebih cepat separuh dari hutan semulajadi,” lontar beliau.

Perkara tersebut juga pernah dinyatakan Sanusi yang berharap kekayaan sumber negeri ini dimanfaatkan dengan penjanaan untuk dibangun dan dimajukan bagi memberi hasil lebih banyak dan cepat kepada Kedah.

“Kedah ada sumber yang banyak. Kedah ada bumi yang luas. Kedah ada hutan, Kedah ada alam sekitar, Kedah ada sumber tenaga. Kedah ada banyak kawasan industri. 

“Semua faktor-faktor yang boleh dibangunkan dimajukan untuk memberi pulangan kepada Kedah patut dilaksanakan dengan pantas. Siapa nak melabur di Kedah, ada modal, ada duit, mai (sila datang). Kita tak ada (urusan) di bawah meja (rasuah). Tak ada ‘henky penky’, tak ada. 

“Bawa RM100 juta, mai melabur RM100 juta. Tang (Di) mana nak buat projek? Kita buat kajian, boleh jalan (diluluskan), jalan dengan pantas. Jangan duduk ding dong ding dong, last-last tak jadi, saya tak mahu,” tegas Sanusi. – HARAKAHDAILY 18/6/2021