Pembalakan ketika ini daripada kerajaan sebelumnya

ALOR SETAR: Aktiviti pembalakan yang berlaku di negeri Kedah sekarang adalah daripada kelulusan pentadbiran kerajaan sebelum ini, demikian kata Setiausaha Akhbar Menteri Besar, Muhamad Mat Yakim.

Menurutnya, sejak mengambil alih pentadbiran bermula 17 Mei tahun lalu, tidak ada satu pun kelulusan kawasan membalak yang baharu dikeluarkan oleh kerajaan pimpinan Menteri Besar, Muhammad Sanusi Md Nor.

“Apa yang dilihat sekarang sama ada kawasan balak ditebang atau lori-lori mengangkut balak di jalan raya, itu adalah ‘warisan’ daripada pentadbiran sebelum ini,” tulisnya dalam satu muat naik di media sosial peribadinya.

Advertisement

Beliau menjawab persoalan dibangkitkan oleh netizen mengenai kesahihan kenyataan bahawa kerajaan pimpinan Muhammad Sanusi belum pernah memberikan kelulusan pembalakan di mana-mana kawasan di negeri ini.

Ini berikutan tularnya foto papan tanda operasi balak memaparkan tarikh lesen 1 Jun 2020 di suatu kawasan di Sik, baru-baru ini.

Menjawab persoalan itu Muhamad berkata, netizen mungkin keliru atau tidak memahami proses kelulusan dalam pengeluaran balak. 

“Kelulusan yang pertama ialah kelulusan kawasan. Ini yang dimaksudkan dalam kenyataan Menteri Besar bahawa sejak petadbiran kerajaan berubah tampuk, tidak ada kelulusan kawasan baharu dikeluarkan atau diberikan kepada mana-mana pihak.

“Kelulusan yang kedua ialah lesen membalak atau dipanggil juga lesen tebangan. Lesen tebangan diberikan kepada operator pembalakan yang telahpun memiliki kawasan yang diluluskan untuk mereka membalak,” jelasnya.

Menurut Muhamad, kelulusan membalak atau lesen tebangan memang ada dikeluarkan oleh kerajaan negeri hari ini di kawasan yang telah diluluskan oleh kerajaan sebelum ini.

“Jika ada foto yang memaparkan tarikh lesen selepas 17 Mei 2020, itu adalah lesen untuk membalak atau menebang pokok, bukan kelulusan kawasan balak,” ujarnya.

Menjelaskan lebih lanjut, Muhamad berkata kerajaan tidak boleh tidak meluluskan pembalakan atau tebangan pokok di kawasan yang telahpun diberikan kelulusan kerana ini boleh mengundang implikasi undang-undang.

“Apabila sesuatu kawasan balak diberikan kelulusan, pihak yang mendapat konsesi itu akan memulakan proses dan mengeluarkan kos seperti pembayaran premium kepada kerajaan, penandaan pokok dan sempadan serta beberapa proses lain yang berkaitan.

“Dengan itu, apabila mereka memohon kelulusan untuk membalak dan katakanlah kerajaan atas alasan yang tertentu, tidak memberikan kebenaran, kerajaan boleh dikenakan tindakan undang-undang,” katanya.

Dari segi jangka masa, Muhamad berkata, tempoh selama 18 tahun diperlukan untuk menghabiskan penebangan balak di kawasan-kawasan yang telah diluluskan bawah pentadbiran sebelum ini di seluruh Kedah.

“Ia membabitkan kawasan seluas 75,867 hektar. Mengikut peraturan catuan, penebangan balak di Kedah dihadkan pada 4,200 hektar sahaja dalam setahun. 

“Jadi Kerajaan Negeri sekarang hanya boleh memproses kelulusan tebangan untuk kawasan yang sudah diluluskan sahaja. Kalau ada kawasan baharu diluluskan, terpaksa tunggu 19 tahun lagi baru boleh tebang balak di kawasan itu,” ujarnya.

Muhamad mengingatkan orang ramai supaya tidak terpedaya dengan tohmahan sesetengah pihak menuduh Menteri Besar tidak bercakap benar mengenai pemberian kelulusan membalak di negeri ini.

“Sama ada mereka yang tidak tahu fakta sebenar ataupun buat-buat tidak tahu untuk memfitnah Menteri Besar, itu hanya mereka sendiri yang tahu,” katanya. – HARAKAHDAILY 17/6/2021