Mengenang 73 tahun Nakbah Palestin yang pilu

TANGGAL 15 Mei setiap tahun semenjak 1948 adalah tarikh yang menikam hati dan perasaan umat Islam, Nakbah Palestin atau pun bencana Palestin yang hilang daripada peta digantikan dengan negara haram Israel. Pengusiran dan pembantaian kepada umat Palestin tidak berhujung, seolah-olah dunia Islam sudah pekak dan tuli terhadap jeritan mangsa penindasan. Israel dengan dukungan Amerika Syarikat tidak peduli dengan bantahan dan jerkahan masyarakat antarabangsa, dibantu oleh rejim negara-negara Arab yang pro kepada kuasa adijagat dunia yang juga ‘polis dunia’, Amerika Syarikat.

Gerakan Zionis yang ditubuhkan pada tahun 1897, terus merancang dengan teliti untuk menakluki tanah Palestin. Zaman imperialisme Barat yang menyaksikan umat Islam yang terpuruk ke belakang turut mempercepatkan kewujudan negara haram Israel di atas tanah Palestin.

Teodor Hezl yang memimpin konspirasi zionis ini meminta Sultan Abdul Hamid (II) untuk melepaskan Palestin dengan tukaran wang, namun khilafah Uthmaniah yang semenjak pemerintahan Khalifah Uthman Urthugul tetap menjaga setiap inci tanah Palestin. Gerakan Zionis telah berjaya memperalatkan Britain untuk melakukan peluasan kuasa di Palestin sehingga berlaku perang pada tahun 1917 yang dimenangi oleh tentera British. British menjemput migran Yahudi daripada pelbagai pelosok dunia terutama daripada Eropah selepas daripada Deklarasi Balfour.

Advertisement

Negara haram Israel menjadi duri dalam daging kepada umat Islam, dengan pengusiran dan pembantaian terhadap umat Islam Palestin. Nakbah Palestin yang berlaku semenjak Mei 1948 terus berterusan memotret luka kepada umat Islam. Perang Palestin yang melibatkan mujahidin Ikhwanul Muslimin pada tahun 1940-an dan dengan alasan inilah Ikhwan Muslimin telah diseret ke jeriji penjara pada tahun 1948.

Malangnya negara-negara Arab dalam dekad 1950-an dan 60-an yang berselimut dengan fahaman Baath (Sosialis Arabism), mereka tidak mempunyai kekuatan untuk menjaga tanah Palestin daripada perampok zionis. Bahkan dalam Perang Enam Hari atau Perang Arab Israel 1967 menyaksikan tiga buah negara Arab bernuansa Baath telah dipijak maruah dan dihina dengan kekalahan. Mesir telah kehilangan wilayah Sinai, Jordan dirampas Tebing Barat dan Syria kehilangan Bukit Golan yang strategik. Ketiga-tiga negara Arab ini juga telah kehilangan 25,000 anggota tentera yang dibunuh oleh pihak zionis.

Cahaya kemenangan hanya muncul bersinar dengan perjuangan berteraskan akidah. Di Gaza, munculnya HAMAS pada tahun 1987 yang meletakkan matlamat untuk membebaskan setiap tanah Palestin yang dirampas oleh Zionis. Sheikh Ahmad Yasin telah memimpin gerakan jihad ini sehingga dilihat HAMAS menjadi pembela utama Palestin dan gerakan ini telah membayar harga yang mahal dalam usaha menjulang perjuangan pembebasan Palestin.

Usaha menyelamatkan al Quds memerlukan usaha yang berterusan, sistematik serta penggarapan seluruh iltizam politik kerajaan umat Islam di seluruh belahan dunia. Malangnya hari ini, keseriusan untuk menyelamatkan al Quds sangat sederhana malah sangat mengecewakan. Contohnya apabila Erdogan melakukan inisiatif menghimpunkan pimpinan negara OIC di Istanbul pada tahun 2018, sebanyak 23 buah negara tidak menghantar perwakilan. Lihatlah bagaimana sikap negara Teluk terhadap Qatar pada bulan Jun 2017, negara itu dikucilkan oleh negara Teluk yang lain kerana melindungi pimpinan HAMAS.

Bagi penulis, usaha penyelamatan al Quds mestilah paralel dengan usaha membantu Gaza yang sedang terkepung. Dunia Islam mestilah bangkit mendesak agar kerajaan kudeta Mesir membuka pintu sempadan Rafah bagi memudahkan dunia antarabangsa membantu membangunkan kembali Gaza yang diluluhlantak dengan serangan Zionis. Perjuangan membebaskan Palestin adalah milik seluruh umat Islam dan merentasi sempadan politik dan kotak kecil negara bangsa! Bangkitlah umat Islam, 73 tahun Nakbah Palestin dan tahun inilah mereka merayakan dengan gemilang kesakitan umat Palestin dengan pemindahan ibu negara Israel ke tanah suci umat Islam. Diam kita adalah jenayah besar pada agama ini!

Serangan dan pembantaian kepada jemaah Masjid Al Aqsa pada malam 27 Ramadan baru-baru ini sangat menikam nurani umat Islam seluruh dunia. Perlecehan zionis ini akhirnya mengheret kemarahan HAMAS di Gaza maka akhirnya sayap tentera HAMAS, Briged Al Qassam membalas kezaliman bangsa terlaknat itu. Israel lumpuh dengan serangan bertubi-tubi roket pejuang daripada bumi Gaza. Kemenangan umat Islam semakin hampir untuk membebaskan tanah Palestin, tambah menarik lagi Turki di bawah pimpinan Erdogan menyeru agar seluruh dunia Islam bersatu untuk menyekat perlecehan Israel kepada masjid Al Aqsa dan menghentikan serangan di Gaza.

DR RIDUAN MOHAMAD NOR
Penulis ialah AJK PAS Pusat, Pengerusi LESTARI. – HARAKAHDAILY 15/5/2021