Malaysia terus hulur bantuan kepada Palestin – PM

KUALA LUMPUR: Malaysia akan terus memberikan sumbangan secara dua hala kepada Palestin selain sumbangan kepada badan-badan antarabangsa bagi membantu rakyat negara itu yang ditindas dan dizalimi oleh rejim Israel.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengulangi pendirian berprinsip Malaysia yang sentiasa konsisten memberi sokongan padu kepada Palestin dan perjuangan rakyatnya dari segi politik, ekonomi dan moral.

Beliau berkata melalui Akaun Amanah Kemanusiaan Rakyat Palestin (AAKRP) seliaan Kementerian Luar, Malaysia menyumbang sebanyak US$10,000 kepada Masjid Al-Aqsa pada tahun lepas yang disalurkan kepada Kementerian Awqaf, Jordan.

Advertisement

Selain bantuan kemanusiaan, beliau berkata Malaysia turut menghulurkan bantuan bagi membantu Palestin membendung pandemik Covid-19.

“Kerajaan Malaysia turut menghulurkan bantuan kepada Palestin dalam bentuk barangan perubatan iaitu sejuta pelitup muka, 500,000 pelindung muka dan 500,000 sarung tangan getah. Sumbangan tersebut dihantar menerusi pesawat sewaan khas ke Amman, Jordan pada 10 Mei tahun lalu,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam Perutusan Khas Mengenai Palestin yang disiarkan secara langsung oleh Bernama TV dan stesen TV tempatan lain, hari ini.

Perdana Menteri berkata tahun lepas juga Malaysia menyumbang US$120,000 kepada Agensi Kerja dan Bantuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian Palestin (UNRWA) di Timur Dekat bagi menampung kos operasi dan programnya bagi 2020.

Beliau berkata Malaysia telah memberikan sokongan serta sumbangan kepada UNRWA secara konsisten sejak 1978.

“Sejak 2015, Malaysia menyumbang sebanyak US$600,000 kepada UNRWA,” katanya.

Muhyiddin menzahirkan ucapan terima kasih dan mengalu-alukan keprihatinan badan bukan kerajaan (NGO) di Malaysia serta rakyat negara ini yang sentiasa membantu rakyat Palestin.

Sehubungan itu, beliau menyeru rakyat agar terus memberikan sumbangan menerusi tabung-tabung sah yang diwujudkan untuk tujuan tersebut.

“Segala usaha dan sumbangan saudara dan saudari semua amatlah bermakna bagi rakyat Palestin,” katanya sambil mengajak rakyat menitipkan doa kesejahteraan kepada rakyat Palestin agar kezaliman dan penindasan terhadap mereka segera berakhir. – BERNAMA