Proklamasi Darurat inisiatif bendung COVID-19 – GPMS, MPPK

GABUNGAN Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) menjunjung kasih atas perkenan KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong terhadap Pengisytiharan Proklamasi Darurat yang diumumkan oleh YAB Perdana Menteri sebagai inisiatif membendung penularan wabak COVID-19 yang melanda negara ini.

GPMS yakin dan percaya, bahawa pengisytiharan darurat ini adalah satu-satunya langkah terbaik buat masa ini, dalam menangani pandemik COVID-19 di negara ini yang semakin kritikal selain terpaksa berhadapan dengan pelbagai krisis lain seperti krisis politik, bencana alam serta ketidaktentuan ekonomi yang berlaku pada masa yang sama.

Pada masa yang sama, GPMS juga ingin menzahirkan harapan kami mewakili golongan belia kepada pihak kerajaan dalam menghadapi tempoh sukar ini. GPMS berharap, agar kerajaan dapat memastikan agar kebajikan rakyat terutama golongan belia terbela dan tidak terkesan teruk dari pelaksanaan darurat ini. Bantuan sosial seperti yang diperuntukkan semasa pelaksanaan PKP1.0, mestilah diteruskan dengan mengambil kira keperluan semasa golongan belia.

Advertisement

Selain itu, kerajaan juga diharap memberi perhatian khusus kepada masalah pengangguran yang semakin meningkat semenjak pandemik ini melanda negara, agar negara tidak terbeban dengan peningkatan masalah sosial yang memberi impak negatif kepada kehidupan rakyat. Dalam masa sama, kerajaan diharap dapat meneruskan inisiatif pemerkasaan ekonomi yang dapat mewujudkan peluang pekerjaan kepada graduan institusi pengajian tinggi dan institusi teknikal supaya mereka tidak turut terbeban dengan masalah pengangguran.

Kerajaan juga diharap dapat tidak meminggirkan golongan belia yang menjalankan perniagaan sendiri dan terjejas akibat pelaksanaan PKP dan perintah darurat. Ramai di kalangan belia yang berniaga menyatakan keresahan mereka menghadapi PKP sekali lagi di mana pendapatan mereka terjejas teruk kerana aktiviti perniagaan terpaksa ditutup dalam tempoh itu atau beroperasi secara terhad. GPMS memohon agar kerajaan mempertimbangkan pemberian bantuan perniagaan PKS seperti Geran Khas Prihatin seperti yang diperuntukkan semasa PKP1.0

GPMS juga ingin menarik perhatian kerajaan terhadap sektor pendidikan yang terkesan teruk semenjak pandemik ini melanda. Di bawah PKP, penutupan semua institusi pendidikan dari pra sekolah hingga universiti memaksa pembelajaran dilakukan secara maya. Ini mendatangkan cabaran besar buat golongan pelajar dan pendidik, terutama yang berada dalam kelompok B40 dan yang tinggal di kawasan luar bandar. Ketiadaan keperluan dan kemudahan asas seperti peranti dan capaian internet, menjadi beban besar kepada dalam memastikan mereka tidak keciciran dalam pelajaran. Bencana banjir yang melanda kawasan-kawasan tertentu terutama di kawasan Pantai Timur dan Selatan negara ini, memburukkan lagi keadaan apabila banyak peranti dan buku-buku yang rosak akibat ditenggelami air.

Justeru, GPMS ingin mencadangkan agar Kerajaan Malaysia menyediakan satu peruntukan khas bagi menyediakan peranti dalam bentuk ‘tablet’ atau komputer riba yang telah disiapkan dengan ‘pra-muat turun, (pre-install) aplikasi pembelajaran, buku teks digital dan buku rujukan digital dan diberikan kepada pelajar seluruh Malaysia dari golongan B40 dan golongan luar bandar yang tidak mempunyai capaian internet. GPMS percaya, langkah ini akan membantu memastikan mereka tidak keciciran dalam pelajaran dan juga menyediakan mereka dengan pengetahuan digital yang lebih baik bagi sebagai persiapan digitalisasi pendidikan.

GPMS berharap, agar semua pihak menyambut baik pengisytiharan darurat ini demi kebaikan seluruh rakyat Malaysia. GPMS menyeru semua pihak di negara ini menggembleng tenaga bagi memastikan kejayaan negara dalam memerangi wabak COVID-19 ini dengan mematuhi segala arahan kerajaan yang telah ditetapkan.

GPMS sekali lagi ingin menjunjung kasih ke atas titah KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong atas Pengisytiharan Proklamasi Darurat ini dan mendoakan agar Ke Bawah Duli dan Raja Permaisuri Agong sihat dan dirahmati Allah sentiasa dan diberi ilham dan kekuatan dalam memastikan yang terbaik buat negara dan rakyat Malaysia.

MOHD ALIF ANAS MD NOOR
Presiden,
Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS)

MAJLIS Perundingan Pelajar Kebangsaan (MPPK) menjunjung kasih atas perkenan KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong terhadap Pengisytiharan Proklamasi Darurat yang diumumkan oleh YAB Perdana Menteri sebagai inisiatif membendung penularan wabak COVID-19 yang melanda negara ini. 

MPPK juga sangat mengambil berat dan maklum dengan pengisytiharan Proklamasi Darurat oleh Yang Amat Berhormat Perdana Menteri. 

MPPK percaya pengisytiharan darurat ini adalah salah satu inisiatif untuk membendung penularan COVID-19. Kes yang meningkat naik sehingga mencecah angka lebih 2,000 kes dan ditambah pula dengan bencana banjir di sesetengah kawasan menyebabkan kerajaan perlu melakukan tindakan yang bersesuaian.

Namun begitu, tindakan ini sedikit sebanyak akan membuatkan kebanyakan rakyat khususnya golongan pelajar dan mahasiswa terkejut dan resah apabila memikirkan pelbagai perkara yang akan timbul dengan tindakan-tindakan yang diumumkan ini.

Terutama sekali mengenai perihal pembelajaran pengajian masing-masing yang mana sejak bermula PKP kali pertama pada Mac 2020 lalu telah mengalami perubahan ketara terutamanya dalam kaedah pengajaran dan pembelajaran secara tradisional berubah kepada dalam talian. 

Hal ini menyebabkan wujudnya masalah terutamanya mengenai sambungan rangkaian internet yang di sesetengah tempat khususnya kawasan luar bandar dan pedalaman mempunyai liputan internet yang tidak memuaskan. Apabila tahun 2021 menjelma, bencana banjir di negeri-negeri tertentu juga menambahkan lagi kesan buruk pandemik COVID-19 yang berterusan di mana kes harian dan terkumpul melebihi 2,000 kes setiap hari.

MPPK juga maklum bahawa ada segelintir pelajar yang mengalami masalah dengan pensyarah mereka yang tidak menggunakan budi bicara mereka tatkala pelajar itu sendiri sedang mengalami masalah. Ini boleh menjurus kepada masalah kesihatan mental yang mana kini mengalami peningkatan ketara. 

MPPK sangat bimbang dengan masalah-masalah berkaitan kesihatan mental rakan-rakan pelajar dan mahasiswa dan menyeru supaya pihak pentadbiran setiap IPT supaya lebih komited dalam membantu pelajar.

Dengan pengisytiharan Proklamasi Darurat ini juga, diharapkan semua pihak dapat bekerjasama bagi mendapatkan satu penyelesaian yang terbaik bagi menangani pandemik ini. Kedua-dua pihak baik kerajaan mahupun pembangkang juga digesa untuk menghentikan segala sengketa politik buat sementara waktu bagi memberi fokus kepada perkara yang lebih penting iaitu membantu rakyat.

Akhir sekali, MPPK berharap agar semua rakyat Malaysia khususnya rakan-rakan mahasiswa bersabar dalam menghadapi segala dugaan dan rintangan. MPPK juga akan memastikan suara-suara mahasiswa ini terus didengari. MPPK juga menyeru kepada rakan-rakan mahasiswa untuk terus menjaga SOP, menjaga kesihatan dan mendoakan keselamatan rakan-rakan mahasiswa walau di mana jua anda berada. Insya-Allah, kita akan berjaya harungi ujian ini .

Sekian, terima kasih. 

“Memartabat Mahasiswa Malaysia”

MUHAMMAD AMIR ASYRAF MOHD SABRI
Presiden, 
Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan (MPPK) – HARAKAHDAILY 14/1/2021