2020: Iktibar kewangan dan bisnes kita

APA yang kita rancang dan impikan, belum tentu jadi realiti. Tahun 2020 suatu ketika dahulu kita impikan negara maju dengan ejen lain kereta terbang, tapi rupa-rupanya duit yang banyak terbang.

Sentiasa sediakan back up plan. Tak jadi Pelan A, kena ada Pelan B, Pelan C, Pelan D dan seterusnya. Siapa sangka tiba-tiba berlaku COVID-19 dan PKP sehingga hampir semua sektor ekonomi lumpuh.

Advertisement

Sediakan pelbagai punca pendapatan. Apabila satu punca pendapatan, ada lagi punca pendapatan lain. Lagi banyak, lagi bagus.

Tidak ada industri yang kalis inflasi. Suatu ketika dahulu, kita diberitahu, sektor makanan dan pendidikan adalah kalis inflasi sebab setiap masa orang perlukan makanan dan pendidikan. Tapi sepanjang PKP, banyak restoran, kedai makan, tadika, sekolah swasta yang terjejas teruk.

Semua jenis pekerjaan ada risiko tersendiri. Para pilot, pramugara, malah Tony Fernandez sekalipun tak pernah terfikir COVID-19 memberi pukulan KO kepada industri pelancongan dan penerbangan.

Orang bisnes jangan bergantung dan percaya sangat kepada politik dan orang politik. Tahun 2020 dan sebelumnya menyaksikan orang politik mudah-mudah sangat berubah pendirian, sokongan dan bendera parti mereka. Majoriti orang politik berpolitik sebab cari makan, bukan perjuangan.

Sentiasa sediakan wang kecemasan. Waktu ekonomi stabil, kita tak rasa pentingnya tabungan kecemasan. Tapi ketika ekonomi teruk, barulah kita rasa pentingnya tabung kecemasan ini.

Percaya kepada Qadak dan Qadar. Sepanjang PKP, dilaporkan hampir setiap hari ada orang bunuh diri akibat tak dapat terima hakikat apa yang dialami disebabkan desakan ekonomi.

Dalam pelaburan, kena bijak untuk exit atau stop loss. Ramai pelabur hartanah yang terciduk kerana tak sempat stop loss walaupun dah nampak hartanah mula lesu tahun 2019.

Semua jenis bisnes wajib menggunakan teknologi digital, hatta jual nasi lemak tepi jalan. Sepanjang PKP, nenek di kampung yang selama ini tak biasa dengan teknologi pun dah belajar gunakan. Ada lagi? Jika sesuai saya tambah.

AFYAN MAT RAWI – HARAKAHDAILY 1/1/2021

PENAFIAN:
HarakahDaily tidak bertanggungjawab terhadap pandangan yang dikemukakan daripada artikel ini. Ia pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya menggambarkan pendirian HarakahDaily mahupun pendirian rasmi PAS. Segala risiko akibat penyiaran ini menjadi tanggungjawab penulis sendiri.