Pihak berkuasa mesti segera tangani kebimbangan pengguna

Berikutan isu kartel daging haram import semakin serius dan rumit

- Advertisement -

KUANTAN: Pihak berkuasa negeri Pahang diminta mengambil langkah bagi mengekang penularan perkara-perkara tidak diingini dan boleh menjejaskan keharmonian berikutan isu kartel daging haram import ketika ini.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Pahang, Andansura Rabu berkata, isu ini sangat sensitif di mana kini semakin serius berdasarkan berita-berita yang dibongkarkan dan tersebar, sekali gus menuntut kesahihannya disahkan segera.

- Advertisement -

“Kerana daging halal ini merupakan penggunaan atau barangan harian di kedai-kedai makan yang menggunakan daging import sebegini menjadi hidangan kepada ramai pelanggan. Jadi kesahihan isu ini menuntut tindakan serius agensi terbabit.

“Juga perlu supaya segera umumkan syarikat-syarikat yang telah dikenal pasti tidak menggunakan daging yang halal. Kerana jenama yang digunakan di pasaran sekarang ini terlalu banyak, dan juga dibimbangi menjejaskan pihak lain yang tidak bersalah.

“Ada pengilang tempatan yang beroperasi dengan baik pematuhan halal boleh terkena kesan negatif jika kartel terlibat tidak didedahkan ke pengetahuan awam segera,” ujar beliau yang juga Ahli Jawatankuasa Lajnah Pekerja dan Kepenggunaan PAS Pusat.

Tambah beliau, penguatkuasaan untuk memantau dan melakukan pemeriksaan dan penyeliaan ke atas semua pemegang permit import daging-daging daripada luar untuk pasaran negeri Pahang juga perlu segera dijalankan.

“Kita khususkan kepada negeri Pahang ini sebab kita rasa bahawa ianya tidak dapat lari, Pahang tak dapat lari daripada terlibat dengan isu kartel daging halal ini. Jadi, kita mengharapkan ianya diberikan satu perhatian yang sangat serius, tindakan segera dan tegas diambil.

“Ini untuk melindungi umat Islam terutama sekali daripada terpedaya dengan isu halal dan haramnya daging yang mereka gunakan setiap hari. Dan melindungi juga sensitiviti daripada pengusaha-pengusaha tempatan yang tulen,” ujarnya.

Isu didedahkan media sejak sebulan lalu ini telah disusuli dengan beberapa lagi siri laporan pembongkaran dan reaksi dari banyak pihak, namun bercampur baur dengan berita tokok tambah dan palsu dimainkan terutama di media sosial.

Kian menggempar dan melaratkan kebimbangan awam apabila tular muat naik yang tidak sahih dan disensasikan bersama kisah-kisah rekaan atau ulangan cerita lama hingga meletuskan kesangsian besar terhadap jualan daging.

Bagaimanapun, kesan isu ini telah menampilkan agensi-agensi terlibat dalam rantaian perbekalan daging ini memberi jaminan dan kesediaan meningkatkan kawal selia yang ketat atas perkara berkaitan. – HARAKAHDAILY 27/12/2020

- Advertisement -