Harapan DAP, PKR akhirnya terluka

TAHNIAH Datuk Zahid Hamidi (DZH) Presiden Umno yang menegaskan bahawa Umno tetap bersama MN dan mempertahankan PN. Saya kira penegasan ini turut menjawab berbagai telahan sebahagian orang yang mengatakan Umno akan bersama Anwar. Khususnya selepas Anwar mengisytiharkan beliau mempunyai sokongan ‘kukuh yang meyakinkan’. Kenyataan itu turut melegakan banyak pihak termasuk ahli PAS dan juga ahli Umno.

Dalam masa yang sama penegasan DZH itu turut melukai harapan DAP dan PKR. PKR mengharapkan Umno menyokong Anwar untuk dinobatkan sebagai Perdana Menteri (PM) ke-9. Manakala DAP berharap dapat kembali menghirup nikmat atas terbentuknya Kerajaan PH sekali lagi. Sebab itu Lim Kit Siang (LKS) tanpa berselindung meluahkan kekecewaannya dengan penegasan DZH itu.

Sebelum ini saya sudah menyebut bahawa kali ini Anwar sudah sampai ke penghujung ‘jalan mati’. tiada pilihan selain Anwar harus berhenti setakat itu atau U-turn untuk kesekian kalinya. Tunjang PN adalah MN. Selagi MN ini diperkukuhkan bersama oleh Umno dan PAS, selagi itu peluang untuk PH menumbangkan PN tidak akan tercapai. Insya-Allah dengan statement DZH itu simpulan MN semakin diperketatkan dan sekali gus mengukuhkan Kerajaan PN. 

Advertisement

Untuk kesekian kalinya saya menyebut bahawa Umno, PAS dan BERSATU tidak boleh bercerai lagi, kerana jika berlaku penceraian, maka tiada siapa lagi yang akan kuat. Tiga parti Melayu Muslim ini harus berlapang dada demi sebuah kekuatan ummah. Setiap ruang yang membolehkan PH atau DAP bertunas perlu dicantas dan dihalang. Parti mana yang akan mejadi pemimpin dalam PN itu perkara kedua. Perkara yang pertama ialah pastikan PH tidak hidup kembali walaupun sekadar sebagai Zombie.

Ketiga-tiga parti utama dalam PN ini perlu terus mempereratkan jalinan ukhuwah. Lupakan pengalaman pahit antara satu sama lain. ini bukan masa untuk meluahkan keterkilanan masing-masing. Belajarlah dari kekalahan yang lalu. Alhamdulillah Allah masih beri nyawa kepada Umno, walaupun tak menang. Allah masih beri nafas kepada PAS walaupun selalu kalah. Allah masih hidupkan BERSATU walaupun selepas berpisah dengan Kerajaan PH. Semuanya anugerah yang wajib disyukuri. Ummat sudah mula rasa tenang di bawah PN. Maka jangan kecewakan mereka. 

USTAZ MOKHTAR SENIK 
Ahli Jawatankuasa Kerja 
PAS Pusat – HARAKAHDAILY 23/10/2020