PM gesa pemimpin politik Sabah bersatu hati

- Advertisement -

KOTA KINABALU: Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menggesa pimpinan politik di Sabah supaya bersatu hati untuk bekerja sebagai satu pasukan dalam usaha membangunkan negeri.

- Advertisement -

Beliau yang juga Presiden BERSATU berkata dalam persekitaran normal baharu, semua parti politik sama ada BERSATU, Umno, Parti Bersatu Sabah (PBS), Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS), Parti Maju Sabah, Parti Solidariti Tanah Airku (STAR), MCA atau PAS perlu duduk berbincang mengenai kepentingan rakyat.

“Kita semua orang Malaysia. Ini adalah masa dalam normal baharu ini, seharusnya ada politik normal baharu untuk kita duduk semeja, berunding dan berbincang untuk kepentingan rakyat khususnya hari ini adalah untuk rakyat di Sabah, (tunjukkan) bahawa kita adalah satu.

“Kita bekerja sebagai satu pasukan untuk memperoleh kejayaan seterusnya membina dan majukan Sabah untuk rakyat Sabah,” katanya ketika berucap pada Majlis Perjumpaan Bersama Pimpinan Masyarakat Negeri Sabah di sini, malam tadi.

Turut hadir Ketua Pimpinan BERSATU Sabah Datuk Hajiji Noor; Pengerusi Perhubungan Umno Sabah Datuk Seri Bung Moktar Radin; Presiden STAR Datuk Dr Jeffrey Kitingan; Timbalan Presiden PBS Datuk Radin Malleh; Timbalan Presiden PBRS Arthur Joseph Kurup;
 
Majlis itu turut dihadiri Ketua MCA Sabah Lu Yen Tung; Presiden SAPP Datuk Yong Teck Lee, Ketua Pesuruhjaya PAS Sabah Mohd Aminuddin Aling, dan bekas Ketua Menteri Sabah Tan Sri Musa Aman.

Muhyiddin berkata perkara utama sekarang adalah untuk melihat situasi politik negeri ini kukuh dan stabil, justeru kerjasama pemimpin parti politik adalah penting dalam merealisasikan hasrat itu.

“Bila suasana politik negeri stabil, ini bantu tentukan segala perancangan pembangunan dan ekonomi berjalan licin dan lancar, kerana itu saya berada di sini untuk tinjau perkembangan mutakhir berlaku di Sabah gambaran lebih dekat apa berlaku di sini,” katanya. – BERNAMA

- Advertisement -