Antara Uyghur dan Kerajaan Komunis China

- Advertisement -

RAMAI yang telah berkongsi kisah masyarakat Uyghur di Xinjiang yang ditindas. Ramai yang beremosi dengan menzahirkan perasaan marah, sedih, geram dan berbagai-bagai lagi.

Tapi hakikatnya tidak ramai yang mengetahui siapa sebenarnya Uyghur? Kalau tuan-puan jumpa Uyghur di depan mata mahukah tuan-puan tolong mereka? Kalau kami sedang lindungi mereka daripada kezaliman Kerajaan China mahukah tuan-puan bantu kami membantu mereka dari dizalimi?

Isu Uyghur bukan isu baru. Bukan baru tahun ini mereka dilarang berpuasa, tetapi telah berpuluh tahun. Bukan baru tahun ini mereka dilarang dan dihalang dengan ibadah yang lain, tetapi larangan seperti memakai hijab bagi wanita, larangan bersolat dan berbagai-bagai lagi telah berlaku sejak sekian lama.

Tahukah tuan-puan bahawa sebenarnya kaum Uyghur itu bukanlah etnik China? dan Xinjiang itu sebenarnya bukanlah sebahagian daripada China?

Hakikatnya bangsa Uyghur itu ialah satu bangsa tersendiri dan istimewa tiada kaitan keturunan dengan bangsa Cina! Mahu buktinya? Tuan-puan lihat gambar di bawah ini. Tiga orang bangsa Uyghur yang kami selamatkan dan melepaskan mereka daripada sebarang pertuduhan di Mahkamah Perundangan Malaysia. Rupa paras mereka tiada langsung rupa paras orang Cina! Rupa mereka hampir kepada rupa orang Turki dan mereka berbahasa bahasa Turki bukannya berbahasa Cina.

- Advertisement -Tetapi kenapa pula Xinjiang dan China? Sebenarnya nama asal Xinjiang ialah Turkistan Timur. Turkistan bermaksud tanah orang-orang Turki. Orang Turki mereka berasal daripada sini iaitu Turkistan. Sehingga ke hari ini mereka masih berkongsi bahasa yang sama, agama yang sama dan budaya yang sama, selain wajah mereka juga hampir sama.

Turkistan adalah sebuah wilayah Islam, penduduknya ialah bangsa Uyghur beragama Islam, dan beramal dengan Islam. Turkistan telah dijajah oleh China sejak sekian lama. Namun tahun 1955 Parti Komunis China telah secara rasmi menukar nama Turkistan Timur kepada Xinjiang (bermaksud the ‘new territory’ iaitu wilayah baru). Hakikatnya Turkistan itu berbeza dengan China, mereka punya bahasa sendiri, budaya sendiri, malah mereka mempunyai Perlembagaan Negara sendiri dan bendera sendiri. Bendera mereka berwarna biru sama seperti Turki yang berbendera merah.

Mulai tahun itu identiti Islam dihilangkan. Nama negara Turkistan Timur ditukar kepada Xinjiang, manakala nama penduduk turut ditukar (contoh Salahuddin kepada Shalayiding).

Mulai tahun itu juga penindasan demi penindasan dialami mereka. Identiti Islam dilarang ditonjolkan seperti dilarang menyimpan janggut bagi lelaki, dilarang memakai tudung bagi perempuan, ajaran Islam tidak dibenarkan diamalkan di sesetengah tempat seperti dilarang solat, dilarang berpuasa, semua itu dilarang dan diharamkan.

Kaum Uyghur turut ditangkap tanpa sebab, dipenjarakan, diseksa, dan dibunuh. selain kaum wanita pula dirogol.

Rekod Kerajaan China terhadap Uyghur ini paling buruk sekali berbanding rekod layanan tentera Israel terhadap penduduk Palestin.

Nasib penduduk Uyghur pula lebih malang berbanding penduduk Palestin. Palestin hanya tinggal Gaza yang sekangkang kera, sedangkan Uygur sudah tidak bernegara. Turkistan pula sudah hilang dari peta dunia.

Kerana itu orang Uyghur ini diibaratkan sebagai Palestin di Asia. Hakikatnya lebih teruk dari Palestin.

Selain daripada penindasan demi penindasan, pembersihan etnik juga sedang dilakukan. Kaum Han dimasukkan beramai-ramai ke dalam Xinjiang bagi mengurangkan majoriti kaum Uyghur selain membunuh kaum Uyghur.

Zalimnya Kerajaan Komunis China ini lebih zalim daripada kaum Zionis. Bezanya kezaliman Komunis China terhadap Uyghur tidak diketahui pihak antarabangsa kerana polisi tertutup Kerajaan Komunis China dengan menyekat access media seperti Facebook, Youtube dan internet.

Malah mengikut rekod hak asasi manusia di peringkat antarabangsa juga menunjukkan bahawa kezaliman Kerajaan Komunis China berada di tempat pertama diikuti oleh Zionis Israel, kemudian Amerika Syarikat.

Maka adalah menjadi tanggungjawab umat Islam seluruh dunia mendedahkan situasi sebenar masyarakat Uyghur yang ditindas, diseksa, dirogol dan dibunuh di sebuah negara mereka yang dirompak Komunis bernama Xinjiang.

Oleh itu, marilah bersama-sama kita memperbanyakkan doa agar Allah memelihara mereka dan memberikan keamanan buat mereka selain memberikan ketabahan dan kekuatan kepada mereka menghadapi tekanan, cabaran dan rintangan dripada musuh-musuh Islam.

Amin Ya Allah.

Yang benar,
MOHD KHAIRUL ANWAR ISMAIL @ ABU AKHYAR AL-QUDSI
Peguambela dan Peguamcara Mahkamah Tinggi Malaya,
Timbalan Presiden ABIM Pusat – HARAKAHDAILY 25/12/2019

- Advertisement -