Adakah DAP mendukung Kristianisasi?

ADA benarnya juga persoalan yang dilontarkan oleh Dr Kamarul Yusuf. Dalam forum bertajuk “Naratif Malaysia Baharu” (New Malaysia Narrative) di Mega Chinese Methodist Church pada 14 September 2019 yang lalu, Dr Lee Kam Hing dari New Era College mempersoal buku teks sejarah yang diguna pakai di sekolah dan di universiti sekarang dan mencadangkan agar diubah kerana:

Advertisement

(a)     Ia terlalu mengutamakan Islam di mana 5 daripada 10 bab dalam buku teks Sejarah Dunia Tingkatan 4 didakwa menyentuh mengenai sejarah Islam dan hanya 3 daripadanya yang menyentuh mengenai sejarah dunia.

(b)     Sebahagian daripada tenaga penting yang mencorakkan sejarah masa lalu dan sejarah sekarang telah ditiadakan, diubahsuai atau ditukar bagi menjadikannya selari dengan sejarah kedominanan Melayu Islam, di mana naratif sekarang memberikan terlalu sedikit perhatian kepada kehadiran dan peranan bukan Melayu.

Mengikut Dr Lee Kam Hing, satu perkara yang sangat perlu dimasukkan dalam buku teks sejarah yang diguna pakai di sekolah dan di universiti sekarang adalah sejarah Kristian kerana:

(a)     Kehadiran Kristian adalah satu bahagian penting daripada sejarah negara, khususnya sejarah Bumiputera Kristian.

(b)     Orang Kristian telah berada di Melaka sejak dari abad ke-15 sebelum kedatangan Portugis lagi.

(c)     Orang Melayu telah lama menerima Kristian di mana Munsyi Abdullah adalah dianggap umum sebagai bapa kepada Melayu Kristian moden.

(b)     Orang Kristian adalah sarjana peradaban Melayu.

Lebih menarik, pemberi ucapan utama dan pemberi ucapan penutup kepada forum “Naratif Malaysia Baharu” di Mega Chinese Methodist Church ini adalah dua pemimpin kerajaan dari DAP, iaitu Steven Sim Chee Keong yang merupakan Ahli Parlimen Bukit Mertajam dan Michelle Ng Mei Sze yang merupakan ADUN Subang Jaya.

Steven Sim, yang juga merupakan Timbalan Menteri Belia dan Sukan, bercakap panjang lebar mengenai betapa indahnya “the Kingdom of God” dan mengenai betapa “the Kingdom of God” adalah satu misi yang tidak dapat dihalang.

Apabila forum ini dikritik oleh pelbagai pihak, Steven Lim DAP berkata bahawa ia adalah forum untuk warga Kristian sahaja. Ingatkah kita bagaimana pemerkasaan RUU355 yang hanya melibatkan orang Islam sahaja mendapat tentangan DAP dan persatuan Gereja?

Mengapa apabila orang Islam memperjuangkan hak beragama mereka yang disokong oleh perlembagaan mendapat penentangan hebat dari DAP? Apakah DAP menyokong misi the Kingdom of God seperti anjuran Kristian tersebut?

Sedarkah DAP bahawa Majlis Agama Islam Selangor pernah mengeluarkan satu risalah khas berhubung agenda Kristianisasi yang giat dijalankan di negara ini? Sila baca laporan MAIS:

http://www.mais.gov.my/info-mais/informasi/penerbitan/muat-turun/34-buku-pendedahan-agenda-kristian-completed/file

Semoga Allah memelihara kita semua.

DR AHMAD SANUSI AZMI – HARAKAHDAILY 19/9/2019