Kerajaan paksa pekebun kecil buat pinjaman

Shukri

KANGAR: Nampaknya setiap perkara baharu yang cuba diperkenalkan Kerajaan PH mendapat bantahan rakyat.

Advertisement

Terbaharu Menteri Industri Utama, Teresa Kok Suh Sim mengumumkan tidak melaksanakan lagi skim bantuan penanaman semula kepada pekebun kecil alasan mahu bersikap adil kepada semua pihak.

Pesuruhjaya PAS Perlis Mohd Shukri Ramli pula berkata, polisi baru yang diperkenalkan kerjaaan PH seolah-olah memaksa pekebun kecil membuat pinjaman untuk menanam semula.

“Sudahlah pekebun kecil berdepan dengan kesukaran kerana harga komoditi begitu rendah sekarang, skim bantuan untuk menanam semula yang sudah lama dilaksanakan mahu dihapuskan.

“Hasil jualan kebun tidak menentukan sekarang, hendak menanam semula kena mohon pinjaman semula,” katanya yang juga Adun Sanglang.

Kerajaan BN sebelum ini melaksanakan Skim Tanaman Semula Sawit Pekebun Kecil bagi membantu mereka menanam semula bagi meningkatkan hasil.

Pengerusi Majlis Belia Felda Perlis Izan Asmawi Habidan berkata, dalam keadaan getah dan sawit merudum sekarang pekebun kecil pula dipaksa buat pinjaman bagi melaksanakan menanam semula.

“Sudah tentu mereka berdepan kesukaran biarpun kebun getah atau sawit mereka sudah berusia dan hasil berkurangan,” ujarnya. – HARAKAHDAILY 7/8/2019