Info salah ‘bahaya makanan berasid’

SAYA syorkan orang ramai tidak sebarkan info salah berkaitan ‘bahaya makanan berasid’ dalam group sosial masing-masing. Ianya ditulis oleh seorang yang banyak menimbul kekeliruan dan menakut-nakutkan orang ramai.

Advertisement

DR SUHAZELISebelum ini beliau pernah menulis berkaitan minum air sejuk di pagi hari boleh merosakkan buah pinggang, bahaya ultrasound bayi dan beberapa isu lagi. Teguran oleh pakar telah pun dibuat melalui Majlis Perubatan Malaysia (MMC).

Asid amino yang terbentuk hasil daripada pencernaan protein, bukannya asid yang boleh mempengaruhi pH badan. Ianya struktur asas protein setelah dicerna dalam perut, bukan asid pun. Seberapa banyak kita makan ayam, telur, daging, ikan sekalipun, asid amino ini tidak sesekali akan menjadikan darah kita berasid sehinggakan mengganggu keseimbangan darah.

Nama asid amnio diberikan secara khas kerana komponen molekulnya terbentuk dengan gabungan protein dan hidrogen serta carboxylic acid. Walaupun ianya mempunyai gabungan berkenaan, tetapi asid amino bersifat amphoteric.

Apa makna amphoteric? Sebatian yang boleh bersifat sama ada asid atau alkali dalam masa yang sama. Namun ianya tidak mempengaruhi pH darah. Lagipun darah kita sudah dijadikan Tuhan mempunyai sistem penimbal (buffer). PH darah akan senantiasa kekal jika kita sihat, kecuali kita mempunyai penyakit tertentu seperti rosak buah pinggang, rosak paru-paru dan pelbagai lagi. Dalam keadaan sedemikian sekalipun sistem badan kita akan senantiasa diimbal sebaik mungkin.

Kalau susah hendak faham, analogi ia begini, siput babi itu adalah siput bukannya babi. Nama khas diletakkan sedemikian mungkin kerana wajahnya, tetapi ia sebenarnya siput. Harap boleh faham. Kalau tidak faham lagi kena masuk kelas sains semulalah.

Nasihat saya, makanlah ikut menu makanan yang disyorkan. Suku suku separuh yang pernah dipromosikan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) perlu diamalkan oleh kita semua. Cukup lengkap jizi makanan tersebut yang terdiri daripada suku karbohidrat, suku protein dan separuhnya adalah fiber/sayur-sayuran. – HARAKAHDAILY 16/1/2019