‘King Maker’: Kekuatan PAS diakui penganalisis

GEORGE TOWN: PAS tidak boleh dianggap ringan apabila ia mendedahkan hasratnya menjadi ‘King Maker’ dan membentuk Kerajaan Persekutuan seterusnya, demikian menurut penganalisis politik yang berasal dari Pulau Pinang, Wong Chin Huat.
 
Beliau berkata, Presiden PAS, Dato’ Seri Abdul Hadi Awang serius dengan hasrat parti Islam itu dan melontar ingatan kepada pengundi supaya tidak menafikan cadangan bahawa parti itu mungkin menjadi elemen penting dalam pembentukan Kerajaan Persekutuan baru selepas Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).
 
“Apabila beliau (Abdul Hadi) berkata baru-baru ini PAS bercadang untuk menjadi ‘King Maker’ dengan memenangi 46 kerusi dan membentuk kerajaan, janganlah mengambil sikap bahawa dia hanya ‘syok sendiri’. Dia tidak (begitu).
 
“Kenapa saya katakan itu, kerana PAS tidak boleh memenangi 46 kerusi untuk menjadi ‘King Maker’, tetapi hanya perlu mengesahkan bahawa dalam PRU akan datang, pakatan Pembangkang akan runtuh tanpa mereka,” katanya membicarakan tajuk “Pilihan Raya Malaysia 2018: Dimensi Berkonflik” di Institut Pemikir Pulau Pinang semalam.
 
Pembangkang hanya memenangi 74 kerusi daripada jumlah 222 kerusi parlimen pada pilihan raya umum lalu dan jika pembangkang menang kurang pada PRU14, rakyat akan menyimpulkan bahawa ia lebih buruk daripada yang terakhir.
 
Beliau mengutarakan, penjelasan mudah yang dapat disimpulkan dari senario ini adalah Pembangkang lebih baik bersama PAS, berbanding bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang mengetuai pertuduhan itu.
 
Lebih berkuasa daripada Mahathir
 
“Kesimpulannya adalah PAS lebih berkuasa daripada Mahathir,” katanya, sambil menambah bahawa ia juga bermakna PAS akan berada dalam kedudukan yang kuat untuk memberitahu kepada pihak yang berselisih bahawa “jika anda mahu berada dalam kuasa, anda memerlukan saya”.
 
Beliau menerangkan, PAS akan berada di kedudukan di mana mereka merasakan bahawa mungkin tidak perlu menjadi blok terbesar, tetapi hanya perlu menjadi ‘terpenting’ dan amat diperlukan untuk sesiapa sahaja yang akan membentuk Kerajaan Persekutuan akan datang.
 
Abdul Hadi dipetik sebagai berkata bahawa parti Islam yakin bahawa mereka akan dapat memenangi kerusi yang diperlukan, dengan itu membuat pihak lain bergantung kepada mereka untuk membentuk kerajaan.
 
Dilaporkan bahawa PAS telah mengumumkan bahawa ia akan bertanding di 130 kerusi Parlimen, di mana dalam PRU13, PAS memenangi 22 kerusi Parlimen apabila ia merupakan sebahagian daripada Pakatan Rakyat; sekarang tidak lagi berfungsi.
 
Perlu mengundi
 
Wong yang juga Ketua Unit Sains Politik di Institut Pulau Pinang juga memanggil pengundi untuk memberi undi mereka semasa PRU14 kerana penting untuk melaksanakan hak setiap warganegara di negara ini.
 
Beliau berkata jika pengundi memutuskan untuk tinggal di rumah, ia akan membantu membuat gerrymandering (persempadanan semula kawasan pilihan raya bertujuan menewaskan lawan) berkesan.
 
“Satu-satunya cara untuk membuat gerrymandering tidak berkesan adalah untuk memastikan peratusan yang keluar untuk mengundi adalah tinggi dan setiap perkara mengundi.
 
“Tetapi jika anda memilih untuk tinggal di rumah, ia seperti pada dasarnya memberitahu Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk membuat keputusan untuk anda,” ujarnya lagi
 
(Terjemahan bebas dari siaran berita bahasa Inggeris oleh portal berita The Sun Daily bertajuk “Don’t underestimate PAS, says political analyst” pada 31 Januari 2018)