Manfaat air suam

ISU penjagaan kesihatan dan perubatan menjadi tumpuan setiap individu. Tular sahaja isu berkaitan manfaat sesuatu, ramai yang teruja untuk share tanpa usul periksa kesahihan berita. Sebagaimana sebaran mesej tular yang kononnya sekumpulan doktor Jepun telah menemui kuasa penyembuh 100% dengan hanya meminum air suam. Pesanan tersebut dikeluarkan oleh seorang doktor bernama Dr Mensah Asare.

Advertisement

drsuhazeli2Dr Mensah Asare tidak pernah wujud, hanya ciptaan palsu yang berlegar di dunia internet sejak 2006 lagi. Entah bangsa apa pun tidak diketahui, sama ada Jepun atau Afrika. Mungkin beliau seorang penjual daging di tengah kota Bombay!

Jika diteliti manfaat yang disebutkan itu pun tak munasabah langsung. Malah tidak pernah dibuktikan. Saya ambil contoh, batuk kokol, rawatannya adalah antibiotik di hospital bukannya air suam. Vaksin DPT boleh digunakan untuk mencegah penyakit batuk kokol ini. KKM telah mewajibkan pemberian vaksin tersebut di kalangan anak-anak kita sejak dari 1940 lagi.

Akhir mesej tular tersebut pun mempunyai fakta yang silap. Kononnya meminum air sejuk menutup 4 urat jantung. Sebenarnya urat (salur) darah yang mengalir ke jantung 3 yang utama bukannya 4.

Ramai yang berteori, apabila minum air sejuk atau ais, makanan berlemak akan tergumpal dalam perut serta boleh membahayakan. Perut kita unik, dijadikan Allah mempunyai asid dan enzim yang boleh menghadamkan makanan termasuk lemak, protein, karbohidrat dan serat ke unit yang paling kecil. Suasana perut yang panas sudah mencukupi untuk penghadaman walaupun makanan itu sejuk berais atau seumpamanya.

Suhazeli Abdullah
Fb.com/drsuhazeli
24.10.2017
Al Hussein Street, Cairo